Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Moj Ummete: Obavljeno najmasovnije šerijatsko vjenćanje (FOTO By Nusret Smajović)

Prvo kolektivno šerijatsko vjenčanje dvadeset mladih parova obavljeno je u subotu uvečer na stadionu Kamberovića polje u Zenici. Kolektivno šerijatsko vjenčanje, prvi puta u Islamskoj zajednici  (IZ) BiH obavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH  Mustafa ef. Cerić.  Vjenčani su mladići i djevojke, koji su u ratnim godinama bili gosti prijateljske Libije, a dolaze iz Kaknja, Breze,Zenice i Visokog. Oni su dio od 1.200 dječaka i djevojčica iz ovih mjesta, koji su dio rata proveli u Libiji. Iako je bilo najavljeno, kako saznajemo nije se pojavio Saifu Al Islam, sin libijskog vođe Muamera Al Gadafija, a njegov dolazak je pravdan komplikovanim bezbjedonosnim mjerama, koje prate porodicu Gadafi gdjegod da se pojave.

Kolektivno vjenčanje je priređeno u okviru centralne predramazanske manifestacije “Moj ummete”, koja će biti održana u nedjelju,16. avgusta u Gradskoj areni u Zenici, s početkom u 20,30. sati.

Nakon što su uz ilahiju „MERHABA JA MERHABA“ na scenu došli mladenci, na pozornicu su stigli Reis Cerić u pratnji muftije zeničkog Ejuba Dautovića i turskog Reisa, koji je specijalni gost ove manifestacije. Uz „VE ENKIHUL-EJJAMA“ Aziza Alilija, te kolaža salavata, glumac Izudin Bajrović je izrazio dobrodošlicu, te pozvao Reisu-l-ulemu da započne ceremoniju vjenčanja. Uz obraćanje, u dijelovima i šaljivo, reis je poželio sve najbolje mladoženjama i mladim.

„AŠERE“ je pročio Mensur Malkić, a potom su u neobičnom miksu ilahija, stihova sevdaha i domaćih numera nastupili horovi, te Šejla Kadić, Alma Čardžić, Burhan Šaban, Izudin Bajrović, Emir Ðulović, te Eldin Huseinbegović, a cijela dvoiposatna manifestacija okončana je pjesmom “Nigdje takve zemlje nema kao što je Bosna…koju su izveli svi izvođači.

(www.zenicablog.com, foto Nusret Smajović)