Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočani će plaćati ratni dug, a BH Gas će biti generalni sponzor RK Bosna … ali ne Visoko nego Sarajevo!

Visoko je grad rukometa, RK Bosna je jedan od najtrofejnih BH klubova, sa velikim brojem igrača iz svoje rukometne škole koji su nosili i nose dres BH reprezentacije. Međutim Visoko kao grad još jednom je pokazao svu svoju slabost, onog trenutka kada je BH Gas postao generalni sponzor RK Bosna Sarajevo. Naime Visočani su jedini državljani BiH koji plaćaju gas avansno (u Visokom se plin kupuje na karticu i plaća unaprijed op.a), uz sve to Visočani (koji nisu za vrijeme agresije nikako imali plina) već izvjesno vrijeme preko svoje domaće firme Visokogas, čiji je osnivač Općina, plaćaju isti taj “plinski dug” koji su napravili “Sarajlije”. Kao  nagradu za lijepo i primjerno ponašanje RK Bosna Visoko dobila je sponzorstvo ali na ime svog imenjaka iz Sarajeva.

To samo još jednom pokazuje koliko je Visoko ustvari malo i “Nisko” i koliko se ništa ne pita, kako na strani, tako i u svojim sopstvenim granicama, što opet potvrđuje ponašanje Preventa (otkazivanje sponzostva NK Bosna, otpuštanje majke šestmilijarditog stanovnika…), neplaćanje raznoraznih koncesija manje i više poznatih firmi, bespravna gradnja, kako u industrijskoj zoni tako i u samom gradu itd…

Uz sve to, “komandant” nadležnog ministarstva je Visočanin kao i dva člana Nadzornog Odbora!? Istina neke informacije kažu da je BH Gas ranije “pomagao” RK Bosna Visoko sa cca.40.000KM, nakon čega su nastale i neke nesuglasice zbog načina utroška sredstava!? Nezvanično i usporedbe radi,  sponzorstvo BH Gasa prema RK Bosna Sarajevo se mjeri u stotinama hiljada KM, dok je generalno sponzorstvo Preventa prema RK Bosna Visoko izraženo u cca.70.000KM. 

Postavlja se pitanje koliko je uopšte u redu da državna firma novcem poreznih obveznika finansira bilo koji klub i sport!? Jedne prilike se desio skandal u Francuskoj kada je državna firma pokušala finansirati jedan fudbalski klub, kao onomad Meho Obradović koji je kao direktor Elektroprivrede želio finansirati FK Sarajevo.

Ali sve u svemu mi treba da plaćamo ratne dugove, treba da avansno plaćamo plin (isti  princip plaćanja unaprijed je i u javnim kućama op.a), a “Prevent”, “ASA”, “BH Gas”, “Ovako”, “Bingo”, raznorazne banke kojih je Visoko puno, nek se “šminkaju” i sponzorišu urbana područja. Mi i jesmo svakako seljaci, kako po Općinskoj strukturi tako i po ubjeđenju bez obzira gdje živimo.

 BH GAS GENERALNI SPONZOR RK BOSNA

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) – Najuspješniji sportski kolektiv zadnjih
godina u Bosni i Herecegovine – Rukometni klub Bosna danas je dobio novog generalnog sponzora. Osvajača dvostruke titule prošle sezone u BiH
u narednoj sezoni će sponzorirati Kompanija BH Gas.

Ugogovor  o sponzorstvu danas su u Sarajevu potpisali  predsjednik Upravnog odbora RK Bosna Jasmin Hošo i generalni direktor BH Gasa Almir Bećarević.

Na  svečanosti održanoj u hotelu Evropa predstavljen je novi UO,
Predsjedništvo Skupštine kluba kao i ekipa za sezonu 2009./2010.

Predvođena novim trenerom Irfanom Smailagićem, ekipa je za novu sezonu
pojačana sa čak devet novih igrača – Risto Arnaudovski, Josip Nekić, Sandro
Uvodić, Damir Doborac, Vladislav Veselinov, Dušan Bozoljac, Faruk Vražalić,
Alen Ovčina i Vedran Banić.

Po riječima predsjednika Jasmina Hoše, Upravni odbor RK Bosna već duži niz godina stoji iza ovog velikog projekta.

“Sportski entuzijasti i predstavnici spoznora kreirali su koncept za naredne
tri godine, čiji je glavni akcent dominacija u domaćem prvenstvu i plasman u
sami vrh evropskog rukometa”, kazao je Hošo.

Prema novom sistemu takmičenja u Ligi prvaka Bosna je svrstana  među 20
klubova u Evropi, čime je plasirana direktno u žrijeb za grupu, što je
pokazatelj koliko su dogogodišnji rad i uspjesi na međunarodnom planu
cijenjeni u Evropskoj rukometnoj federaciji – EHF.

U Ligi prvaka “Studenti” će igrati u B-grupi s ekipama mađarskog Veszprema, slovenskog Gorenja, njemačkog Rhein Necckara, francuskog Chamberija i ekipom iz kvalifikacija. U prvom susretu Bosna u Sarajevu 30. septembra dočekuje francuskog predstavnika.

Rukometaši bh. prvaka su završili pripreme u Kranjskoj gori, a od 11. do 15.
augusta  učestvovat će na TV turniru Šampiona u Doboju. Do početka
takmičenja na domaćoj i međunarodnoj sceni završne pripreme planirane su krajem augusta u Poreču.

(Fena)