Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje čitalaca na tekst “Poražavajući odnos prema nauci”

Iako se često moji stavovi slažu sa stavovima profesora Fuada Šećerovića, do neslaganja  među nama dolazi kada profesor počne da, na štetu drugih naučnih oblasti, favorizuje matematiku i fiziku!

Prije svega, školske novine ½GIM½ nisu ničiji servis, niti su tu SAMO da obavljaju zadatak informisanja svojih čitalaca o zbivanjima u školi i gradu, iako su i to učenici – članovi redakcije školskih novina stavili kao jedan od zadataka u svome radu! Školske novine su nezavisne, uređuju ih i vode učenici Gimnazije ½Visoko½, uz moju koordinaciju, shodno slobodnom vremenu, jer je to vannastavna aktivnost, interesovanjima u momentu kada se radi taj broj školskih novina, finansijskim mogućnostima, kao i zbivanjima koja se dešavaju prije nego što novine odu na tehničku obradu, pa u štampariju! Novine su istovremeno i prilika da se realizuju sposobnosti učenika koji imaju druge sklonosti i talente, i koji žele da se iskušaju u novinarstvu, književnosti, radu korisnom po lokalnu zajednicu i sl. Novine nastaju spontano, kao i učenički tekstovi, i govore, kao što sam rekla, o temama koji zanimaju učenike u tom momentu i o zbivanjima koja se dešavaju u tom momentu, pa kada odu na tehničku obradu, koju također rade naši učenici u slobodno vrijeme, a što nije uopće lagan zadatak, a onda u štampariju, nemoguće je praviti promjene! Dakle, zavjere nema! Jednostavno, priča o Olipijadi iz Fizike došla je za 13. broj školskih novina prekasno, jer je već otišao na tehničku obradu!  

Ono što želim naglasiti, a što profesor Šećerović vama nije rekao (to ostavljamo njemu na savjesti), jeste možda i najbitnije u ovoj priči: članovi redakcije školskih novina na prijedlog voditeljice Novinarske sekcije dali su prilog iz vlastitih sredstava, 100 KM (što nije puno, ali je više od polovine sredstava sa kojima smo raspolagali, jer smo ostatkom novca  htjeli omogućiti ½besplatan½ odlazak na Sajam knjige u Sarajevo članovima Novinarske sekcije!) za odlazak učenika na takmičenje iz Matematike i Fizike! Htjeli smo odlazak učiniti što finansijski bezbolnijim za roditelje ovih učenika, a njima omogućiti da ih materijalni status ne spriječi u ostvarivanju svojih želja! Pisane tragove ove naše odluke možete dobiti u školi, mi ne tražimo javnu pohvalu za svoja djela!

Da li je to poražavajući odnos prema nauci, procijenite sami! Niti ja niti moji učenici ne možemo svijet učiniti savršenim, ali ga svojim postupcima, radom i zalaganjima možemo činiti boljim! To možete i vi novinari, tako što tražite uvid i u drugu stranu priče!

Oni koji su nezadovoljni radom  Novinarske sekcije ½Gimnazije ½Visoko½ mogu tražiti smjenu njene voditeljice, ali učenici NE SMIJU BITI PROZIVANI I KAŽNJENI zbog drugih i drugačijih interesovanja i sklonosti! I na kraju, BUDUTE NAJBOLJI U ONOME ŠTO ZNATE RADITI I ŠTO VOLITE, BEZ OBZIRA PISALI MI O VAMA ILI NE!

(Reakcija pristigla od Alme Skopljak)