Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ako Hrvate iz Sarajeva tjeraju smradom, da li onda Bošnjaci tjeraju Bošnjake istim tim smradom u Visokom!?

Nedavno su banjalučke “Nezavisne Novine” odnosno mostarski webportal www.pincom.info, objavili tekst o tome kako se Hrvati iz Sarajeva tjeraju smradom, tačnije smradom koji dolazi sa farme u Doglodima gdje ima 1000 krava. Ovaj događaj je interesantan za usporedbu ili slično pitanje da li “Prevent” i farma “Brovis” u Visokom istim tim smradom tjeraju Bošnjake iz Visokog? Ovako to izgleda iz perspektive Mostara i Banjaluke:

“SARAJEVO – Mještani sarajevskih naselja Doglodi i Bare u općini Ilidža pokrenuli su akciju s ciljem uklanjanje farme krava, koja se nalazi u blizini njihovih domova, a odakle se širi nesnosan smrad koji ugrožava život stanovnika.

– U pitanju su jedina naselja u Sarajevu gdje je ostao živjeti znatan broj Hrvata. Usred naselja se nalazi farma krava s oko 1.000 grla iz koje se širi nesnosan smrad. Obraćali smo se svim mogućim inspekcijama, općini, kantonu ali bez rezultata. Prije nekoliko dana smo prikupili skoro 2.000 potpisa međutim ni to nije dovoljno ovdašnjim vlastima da nešto učine po tom pitanju, riječi su jednog mještanina Dogloda, koji se obratio portalu Pincom.info.

Tu žive Hrvati

Po njegovim riječima, kantonalni ministar Abid Šarić je u jednom prilogu na Kantonalnoj televiziji Sarajevo izjavio da bi trebalo farmu izmjestiti ali za to nema lokacije, pa bi općina trebala izmjestiti naselje jer je dopustila gradnju. Mislim da je jedini problem u tome što tu živi dosta Hrvata, odnosno to su jedina naselja gdje se Hrvati još uvijek osjećaju kao svoji na svome pa bi ih trebalo izgleda i odatle otjerati. Smrad je nesnosan i širi se svakodnevno a naročito tijekom vrelih ljetnih dana. Nije istina da se smrad širi samo prilikom prehranjivanja zemljišta nego svaki dan. To je farma stara kako kažu 110 godina a njihova tehnologija je još starija. napravili su jedan kanal u koji se slijeva otpad iz farme, đubrivo je na otvorenom, problem predstavlja i silaža koja užasno smrdi, kaže mještanin Hrvat iz Dogloda

Ekološka katastrofa

Banjalučke «Nezavisne» nedavno su također objavile tekst o ovom problemu, navodeći kako se nadomak kuća u Ulici Skladi u Doglodima nalazi kanal sa stočnim otpadom zbog kojeg se cijelim naseljem širi nesnosan neugodan miris. Fekalni sadržaj iz ovog kanala, dužine oko 600 metara, dospijeva u rijeku Dobrinju koja se ulijeva u Bosnu.”

Međutim mi postavljamo pitanje ko onda i zašto u Visokom gdje živi 97% Bošnjaka, istim tim smradom tjera iste te Bošnjake iz Visokom. Poenta je sliejdeća, smrad je smrad i ne možemo ga dijeliti na srpski, hrvatski ili bošnjački, a novac je novac dok su mještani kolateralna šteta.