Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Finansijski izvještaj RK”Bosna-Prevent”: U minusu 18.148,95 KM

Sinoć je održana Izvještajna Skupština RK”Bosna-Prevent” Visoko na kojoj je aktuelni Upravni odbor rezimirao svoje finansijsko poslovanje od dolaska na tu poziciju 09.09 2008.godine pa do danas. Evidentno je da i ovaj saziv Uprave kluba ima dosta finansijskih problema, što i nije neka novost, ali je svakako za pohvalu to što je sve to izneseno javno na Izvještajnoj Skupštini koja, kada je ovaj klub u pitanju, nije održana dugi niz godina.

Tako smo saznali da Bosna-Prevent “barata” sa smiješno malim ciframa kada je jedan premijerligaš sa svijetlom tradicijom i uvijek velikim ambicijama u pitanju. Ukupni prihodi kluba za period 09.09.2008 – 22.07.2009 su 144.847,33 KM, a najviše je “ubrano” od strane sponzora 105.008,00 KM, a sramotno malo i to treba naglasiti, od ulaznica 4.653,00 KM. Ni Općina Visoko se nije baš “pretrgala”, pa u izvještaju stoji 11.087,03 koje su ustvari samo proslijeđene za korištenje termina u KSC”Mladost”, a tu je još “nekoliko hiljada” koje su stigle direktno u klub od strane Općine Visoko. Kada se sve sabere ne više od 20.000 KM, što je ipak veoma malo.

Rashodi su uglavnom po dvije stavke, stipendije, plate i premije igračima, te tekući troškovi (organizacija utakmica, putovanja, sudije i delegati, obezbjeđenje utakmica, kotizacije savezu…itd). Za prvu stavku je utrošeno 84.200,00 KM, a za drugu 42.049,15 KM. Tu su još indikativne i u posljednje vrijeme vrlo “popularne” tužbe po sudskim rješenjima koje su klub za sada koštale 13.117,80 KM, ali postoji realna opasnost da se tih troškova pojavi još dosta u narednom periodu. Klub je spreman sve slučajeve dugovanja evidentirati i u dogledno vrijeme izmiriti, ali samo ako za to postoji validna dokumentacija. Upravo ta dokumentacija je izazvala i najveću raspravu, jer je pomalo nevjerovatno (ali objašnjivo) da je ovaj saziv UO preuzeo klub bez dokumentacije o poslovanju u predhodne tri godine i tako sebi u krilo stavio “tempiranu bombu” koja još nije eksplodirala, ali bi mogla svakog trenutka. Ovaj UO je klub preuzeo u veoma kritičnom trenutku i po cijenu opstanka kluba (zato je objašnjivo), nije insistirano na prihvatanju finansijskog izvještaja prošle Uprave, pa im zato treba puna podrška i maksimalno razumjevanje.

Uglavnom, ukupni su rashodi 162.996,28 KM, što prostom matematikom oduzimanja od prihoda koji iznose pomenutih 144.847,33 KM, znači da je klub poslovao u minusu od 18.148,95 KM. Zaključak je da minusa skoro ne bi ni bilo da ovaj UO nije izmirivao dugove prošlih Uprava, pa se ipak, uzimajući u obzir sve okolnosti, preuzimanja kluba u kritičnom momentu, svjetsku ekonomsku krizu, nepostojanje validne dokumentacije…itd, može reći da ovaj UO dobro obavlja svoj posao i da ovaj finansijski izvještaj može dobiti prolaznu ocjenu, što je na kraju izglasala i sama Skupština kluba.