Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Senad Karavdić, predsjednik Komisije za javna priznanja, odlikovanja i obilježavanja historijskih događaja i ličnosti: Nije bilo političkih pritisaka na naše odluke

 

Na osnovu raspisanog javnog poziva za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja općine Visoko za 2009 godinu, Komisija za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanja historijskih događaja i ličnosti na svojoj sjednici od 29.06.2009.godine donijela je odluku o tome kome će biti uručena priznanja Općine za ovu godinu. Da podsjetimo, javna priznanja su:

– Povelja općine Visoko (dvije pojedinačne i jedna kolektivna)

– Povelja općine Visoko za životno djelo (jedna povelja)

– Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko (jedna povelja)

Proteklih godina je bilo dosta špekulacija po pitanju ovih priznanja tako da se činilo u jednom trenutku da cijela ideja gubi smisao, jer su se nagrade dodjeljivale gotovo pa privatnim relacijama i poprimile su politički karakter. Predsjednika Komisije dr. Senada Karavdića pitali smo da li je dodjela ovih priznanja izgubila smisao.

-” Mislim da niste u pravu, bar što se tiče ovogogodišnje dodjele priznanja. Odgovorno tvrdim da je Komisija radila po jasno ranije utvrđenim propisima. Bili smo principijelni u ispunjavanju uvjeta iz javnog poziva. Nepotpune prijedloge bez biografija i obrazloženja nismo ni razmatrali. Svjesni smo da je bilo nominalno odličnih prijedloga ali zbog nepotpunosti su odbijeni. Što se tiče eventualnih pritisaka na naš rad, lično ja ih nisam imao za vrijeme rada Komisije. Istina kasnije sam imao nekoliko telefonskih poziva i izražavanja nezadovoljstva pojedinaca našim radom, ali to ne smatram nikakvih pritiscima, svako ima pravo na svoje mišljenje. Ozbiljno smo pristupili razmatranju svih prijedloga, bilo je ukupno 18 predlagača, višesatno smo radili i tvrdim da smo savjesno, principijelni i pošteno uradili svoj posao – istakao je dr. Karavdić.

Javni poziv je bio otvoren od 26.05.-25.06.2009.godine. Komisija je bila sastavljena od sedam članova i to: Senad Karavdić predsjednik Komisije, Mufid Bečerević, zamjenik presjednika Komisije, te članovi Mahir Valjevac, Nihad Čengić, Mehmed Smajlović, Mirnes Fatić i Mirza Ganić. Usvajanje prijedloga Komisije predviđeno je za narednu Sjednicu Općinskog vijeća Visoko. A evo koga je Komisija i predložila:

Povelja Općine Visoko pojedinačna: Limo Mustafa, Rabija Karić

Povelja Općine Visoko za životno djelo: Prof. Fuad Šečerović

Povelja o proglašenju počasnim građaninom: Božidar Matić