Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnici ipak “sačuvali obraz”: Povučena načelnikova rješenja o imenovanjima – raspisuje se novi konkurs za upravne i nadzorne odbore

Nakon duge i burne rasprave o tome ko poštuje, a ko ne poštuje poslovnik o radu, Statut općine, te ko predstavlja izvršnu,a ko zakonodavnu vlast, vijećnici su se izborili da se, usvoji još jedan zaključak koji načelniku nalaže ispunjavanje već prihvaćenih zaključaka sa majske sjednice.

Naime, konačnim zaključkom sa 18 glasova ZA i 3 UZDRŽAN-a, vijećnici zahtijevaju da načelnik općine Visoko Munib Alibegović stavi van snage sva rješenja o konačnim imenovanjima nadzornih odbora u javnim preduzećima i upravnim i nadzornim odborima u javnim ustanovama. Također, Općinsko vijeće daje ovlasti načelniku da izvrši imenovanje privremenih odbora s rokom od 60 dana, kao i raspisivanje novog konkursa za izbor članova upravnih i nadzornih odbora u svim javnim preduzećima i ustanovama te da se prijedlozi dostave vijećnicima na razmatranje.

Činjenica da vijećnici nisu dozvolili “prolazak” načelnikovog prijedloga konačnih imenovanja odbora, te istrajnost da se njihov zaključak ipak provede, ostavlja utisak da su vijećnici ostali dosljedni svojim odlukama.

Prvo glasanje o prijedlozima načelnika pokazalo je jedinstvo unutar SDA, jer su svi njihovi vijećnici glasali ZA (ukupno 9), dok je ostalih 12 bilo PROTIV. Bilo je očigledno da se radi o promjenama odluka unutar političkih partija, te promjeni stava kod pojedinih vijećnika. Vladajuća SDA ostala je kompletna u “poziciji” dok se SBIH, ovaj put, priklonila opoziciji.