Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Javna rasprava o strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u FBiH 2010.-2014. godine

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona organiziralo je danas u hotelu Dom penzionera javnu raspravu o Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u Federaciji BiH 2010.-2014. godine, koju je uradila radna grupa imenovana od Vlade FBiH.

Učesnici javne rasprave bili su predstavnici resornih ministarstava i općinskih službi, kao i Centara za socijalni rad, Službe za zapošljavanje ZDK-a i udruženja koja okupljaju ovu populaciju.

„Strategijom se dugoročno želi urediti ova oblast i to na način da sva ministarstva imaju određena zaduženja i pravce djelovanja. Iako se u posljednje vrijeme više pažnje posvećuje osobama s invaliditetom, ostaje još puno posla na potpunoj primjeni aktuelnog zakonodavstva. U provedbi Strategije, posebno u dijelu finansijskog učešća, značajnu ulogu imat će svi nivoi vlasti“, izjavio je Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministra za socijalna pitanja.

Učesnici javne rasprave izrazili su zadovoljstvo što je došlo do izrade Strategije, a među osnovnim sugestijama bili su zahtjevi da se osim materijalnih naknada, osobama s invaliditetom osiguraju uvjeti za stručnu prekvalifikaciju i zapošljavanje.

(Fena)