Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkrivanje spomen-ploče Zaimu Muzaferiji

 Trideset sedmi teatarski festival BiH “Fedra”, tokom kojeg će publika s područja gornjovrbaske regije moći pogledati sedam predstava po izboru selektorice Fakete Salihbegović-Avdagić, počeće danas u Bugojnu. Ceremonija otvaranja festivala planirana je za 20.30 sati, a prethodiće joj izložba slika Mule Agića i izložba suvenira Selme Slipac u galeriji KSC-a.

Članovi Teatra “Fedra” Bugojno izvesti će predstavu “Tamo gdje sunce zalazi” u režiji Vahida Durakovića.

U zvaničnom programu festivala su i predstave: “Kaligula” Teatra Total iz Visokog, “Tada” Amaterskog pozorišta “Neretva” iz Konjica, “Oči Ahmedove” PG “Yildiz” Goražde, “Jesi li to došao da me vidiš?” Gradskog pozorišta iz Mrkonjić-Grada, “Ševa ili slavuj” Gradskog pozorišta Trebinje i “Lov na žohare” Pozorišta Travnik.

U sklopu programa Fedra plus ljubitelji pozorišne umjetnosti moći će pogledati predstavu “Igre u pijesku” Omladinske scene Teatra “Fedra” te predstavu “Kidaj od svoje žene” Gradskog kazališta Jastrebarsko iz Hrvatske.

Sastavni dio Festivala biće otkrivanje spomen-ploče u znak sjećanja na istaknutog bh. glumca Zaima Muzaferiju.

Shodno odluci Direkcije festivala prvi put će biti dodijeljena nagrada za životno djelo, ovaj put jednom bugojanskom glumcu.

Zatvaranje festivala planirano je za subotu, 4. jula, kada će biti dodijeljene nagrade i priznanja najboljima.

Nakon svake predstave planirani su okrugli stolovi koji će biti organizovani na način kako je to rađeno i ranijih godina, kao i štampanje posebnih biltena, na čemu ekipa kojoj je povjeren ovaj posao intenzivno radi.