Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općina Visoko trenutno “bez stava” o generalnom štrajku upozorenja

U Općini Visoko još „nemaju stav“ o ponašanju administarcije u trajanju generalnog štrajka upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH. U telefonskom razgovoru sa Zekijom Omerbegović, sekratrom općinskog viejća i osobom zaduženom za odnose s javnošću, saznali smo da je u toku sastanak načelnika Muniba Alibegovića sa pomoćnicima te će se „uskoro znati stav općine o ovom pitanju“.

 

Prema riječima predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, Edhema Bibera, u vrijeme predviđeno za generalni štrajk, od 10.00 do 12.00 sati neće raditi javne  službe.

 

„ Svi oni koji od 10.00 do 12.00 sati idu da plate račune, obavljaju poslove u telekomunikacijama, ili da posjete ljekara, neka ne idu u ovo vrijeme, jer se neće pružati usluge zbog štrajka upozorenja“ – izjavio je Biber.

 

Podsjećamo, povod za štrajk je donošenje tzv. Interventnog zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima. Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber izjavio je da sindikat štrajkom želi upozoriti vlasti u BiH da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnika, urušavati Zakon o radu i kolektivne ugovore.