Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Generalni štrajk upozorenja: Podrška štrajku, ali nema prekida u radu

„U Općini Visoko se normalno radi, sve službe rade po već ustaljenom rasporedu. Od našeg granskog sindikata nismo dobili nikakvu obavijest niti uredbu o pravilima rada i poštovanja vremena generalnog štrajk. Dok se to ne desi, nema promjena rada“ – pojasnila je za Radio Q  Zekija Omerbegović prenoseći stav Sindikata Općine Visoko.

 

 Za radnike općine Visoko ne vrijede najave predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, Edhema Bibera da u vrijeme  predviđeno za generalni štrajk, od 10.00 do 12.00 sati neće biti pružane usluge građanima.

„ Svi oni koji od 10.00 do 12.00 sati idu da plate račune, obavljaju poslove u telekomunikacijama, ili da posjete ljekara, neka ne idu u ovo vrijeme, jer se neće pružati usluge zbog štrajka upozorenja“ – izjavio je Biber.

 

Kako je u izjavi za Radio Q istakla direktorica JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko, dr. Vasvija Šahinović, ova ustanova podržava štrajk upozorenja, ali će se primjenjivati u izmjenjenom rasporedu.

 

„Odluka našeg Izvršnog odbora i Menadžmenta je da damo podršku održavanju generalnog štrajka upozorenja, ali će se on primjenjivati u vrijeme pauze od 10.00 do 10.30 sati. Razlog tome je vrijeme godišnjih odmora i smanjenje broja radnog kadra“ – pojasnila je dr. Šahinović.

 

Podsjećamo, povod za štrajk je donošenje tzv. Interventnog zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, vanbdužetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima. Predsjednik Sindikata BiH Edhem Biber izjavio je da sindikat štrajkom želi upozoriti vlasti u BiH da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnika, urušavati Zakon o radu i kolektivne ugovore.