Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nihad Čengić: SDP nema para!

U razgovoru za Radio Q, Nihad Čengić,sada već bivši predsjednik trenutno opozicionog SDP-a u Visokom ističe da je jedan od osnovnih razloga „pada“ SDP-a posljednjih godina, nedostatak finansijskih sredstava.

SDP u Visokom, samo je kratki period bila u poziciji vlasti. Jedan su se kratki period koalirali sa Strankom za BiH, ali su veći dio vremena opozicija u Visokom koja i pored slabih  rezultata na posljedenjim izborima ima svoje aktivno mjestu u zakonodavnom tijelu.

Sa dugogodišnjim predsjednikom SDP-a u Visokom Nihadom Čengićem, razgovarali smo o opstanku SDP-a u Visokom, opstrukcijama u formiranju vlasti, razlozima „pada“ SDP, te  mogućim koalicijama i budućnosti ove partije.

„ Tokom ovih 13 godina , mislim da su se u visočkom SDP-u dešavale jako velike i bitne stvari. 1996.g. smo obnovili organizaciju, 1998.g. smo već imali poslanika u Parlametu FBiH  i Skupštini ZDK, u 2000.g. zadržavamo pozicije na federalnom i kantonalnom nivou, i dobijamo i predstavnika u državnom Parlamentu. Te godine je za načelnika izabran i kandidat SDP-a Faruk Salčinović.“ – izjavio je za Radio Q Čengić i pojasnio da je u  to vrijeme SDP u Visokom bio u alijansi sa SBiH.

 

„Moram istaći da je Salčinović kao tadašnji načelnik općine Visoko imao budžet od oko 5 miliona KM, a danas on iznosi puno više. U to su vrijeme odmah aktivirane tužbe za eksproprijaciju i izgradnju visočkog Aerodroma u  Radovlju, te troškovi izgadnje stadiona Luke od strane GP Zvijezda u iznosu od oko pola miliona KM. Tako da sve te pare koje su trebale da idu u neke druge namjene, morale su se trošiti za sanaciju dugovanja“.

 

Upoređujući period 1996.g. i danas te naglašavajući da je to kratko vrijeme u kome su se dešavale mnoge stvari,  Čengić je istakao i dužinu mandata u kojem su se birali poslanici u Skupštinama, a koji je iznosio dvije godine.  On je naglasio i da su ogromne razlike u iznosima budžeta iz tog perioda i danas, što je prema njegovom mišljenju uveliko uticalo na kreiranje mišljenja glasača, ali i konkretne rezultate izabranih zvaničnika.

 

„Vijećnici SDP-a i danas postavljaju pitanja potrošnje sredstava iz budžeta. Evo konkretan primjer ovi mostovi, napravljen je onaj kod Vitexa i jos nikada nije otvoren, a nema para za most u Prijekom koji je dugogodišnji projekat.“

Čengić je istako i svoje sugestije na rad predsjedavajućeg OV Visoko Mije Mateše za kojeg kaže da ne poštuje Statut Općine i Poslovnik o radu općinskog Vijeća, što je slučaj i sa većim brojem vijećnika. Čengić tvrdi da Mateša svojim ponašanjem želi „oponašati“ i izvršnu i zakonodavnu vlast, što nije moguće.

 

Odgovarajući na pitanje šta je uzrok „pada“ SDP-a u Visokom nakon 2004.g. Čengić odgovara da je tome pridonijela i Međunarodna zajednica koja ima stav da u BiH trebaju biti nacionalne stranke na vlasti, a  kao drugi razlog je nedostatak novca u SDP-u za koji Čengić tvrdi da se nalazi u rukama nacionalnih stranaka.

„Naše predizborne kampanje nisu finansirane skupim poklonima, jer mi ne možemo pokloniti ništa više od olovaka i upaljača. Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da se naši skupovi nisu održavali po džamijama i mesdžidima, već smo svako okupljanje u javnim ustanovama morali platiti. Nacionalnim strankama za to su bile obezbijeđene besplatne džamije. Evo samo posljednji izbori, sva se kampanja odvijala u vrijeme Ramazana  na teravijama i u džamijama“.

 

Ocjenjujući aktuelnu vlast u Visokom i drugi mandat načelnika Muniba Alibegovića, Čengić ističe da je neusporedivo  biti načelnik danas i prije osam godina, naglašavajući iznose budžeta koji se razlikuju u višemilionskim iznosima.

„ Ja imam nekih podataka o kojima ne bih želio sada govoriti, o grantovima koje dobiva općina kao i vrlo povoljne kredite itd, itd…“  te ističe da se vrlo često ne poštuje ni Zakon o lokalnoj samoupravi, odnosno primjenjuje se ono što „njima odgovara“.

 

U razgovoru za Radio Q, bivši predsjednik SDP-a Visoko Nihad Čengić ističe  da nisu isključeen opcije koaliranja sa nekom partijom/strankom koja ima slične programske ciljeve SDP-u, ali naglašava da to sigurno neće biti nacionalističke stranke jer s njima ne žele koaliciju.