Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko kao kolonija Sarajlija, Tuzlaka, Sandžaklija, Turaka i inih kolonizatora uz svesrdnu pomoć banaka

U ovom vremenu “recesije”(kako za koga), tek vidimo koliko nas košta što su “stari” i samoprozvani Visočani godinama nakon rata davali guzice za male pare. Istrošeni komunistički direktori koji su karijere gradili na dogovornoj ekonomiji, shvativši u tranziciji da su  “uspješni” direktori bili samo zato što su bili podobni partiji, u neznanju poslovanja i očuvanja visočkih firmi dali su se u rasprodaju istih i obezbjeđivanje svojih porodica sumnjivim privatizacijama i rasprodajom imovine za koju smo svi izdvajali.

Sada kada smo u situaciji potpune radničke nesigurnosti imamo ambijent da se Visoko i Visočani ne pitaju ništa, samim tim ne kontrolišu situaciju u sopstvenom gradu. Konkretno, nedavno Prevent otpusti majku šestmilijarditog stanovnika – Visočanku, porodica ode, prema rezultatima izbora, prvom čovjeku grada i ovaj naravno nemajući  uticaja da pomogne,  da lažno obećanje “vidjet ću šta mogu uraditi” i ne uradi ništa. To simbolično pokazuje nemoć Visokog i Visočana, jer “stranci” u Visokom tim gestom pokazuju koliko nepoštuju simbol Visokog , BiH i cijelog svijeta, jer je kao takav potvrđen i od UN-a. Rukovodeći kadar u Preventu u Visokom je kompletan uvezen sa strane, rukovodeći kadrovi i u ostalim firmama koje zapošljavaju najveći broj radnika u Visokom nije iz Visokog.  Tako se u Visokom može desiti i da otjeraju radnika sa posla jer je na radnom mjestu objedovao paštetu Argetu i to se nije svidjelo direktoru, koji opet nije iz Visokog, a radnika opet nema ko da zastupa i odbrani! Ponizni Visočani koji se vole nazivati najvećim vjernicima muslimanima, najviše novca troše u jedinom shopping centru koji u “muslimanskom Visokom” prodaje svinjetinu!?

Visoko koloniziraju i državne firme jer se Telecom i Elektroprivreda ponašaju kako hoće, naplaćuju šta hoće i pri tome gotovo da ne plaćaju nikakve koncesije!?

Malo sam se raspitivao, najčudnije i najbolnije za Visoko je da su svi pomenuti “kolonizatori” instalirali svoje muzne instrumente u Visokom i uz pomoć “domaćih izdajnika” izvlače novac iz Visokog.

 Kako?

Jednostavno, prilikom povrata novca od PDV-a, država novac vraća tamo u onaj  kanton, odnosno grad gdje je firma registrovana. Dakle i nemamo baš puno prilike da pokažemo neki lokalpatriotizam, jer su nas lihvari prodali za male pare!

Sada će neki pametnjaković reći, zna li ovaj za zakon tržišta, ponude i potražnje? Naravno da znam, ali to ne znači da mogu gledati i ponizno šutjeti dok mi uriniraju po zavičajnom mjestu rođenja i gradu kojeg volim, jer znam da ima načina da ne bude tako, samo se moramo riješiti lihvara, dupelizaca i uvlakača koji su nas prodali i još uvijek prodaju.