Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Recesija pogodila i Visočko ljeto

Mjere uštede u vrijeme ekonomske krize, ove će godine pogoditi i organizaciju tradicionalne manifestacije „Visočko ljeto“. Osim pokušaja zadržavanja broja zakupaca štandova, smanjenjem cijene za 20 posto, organizatori su na današnjoj press konferenciji najavili i „recesivno“ vrijeme trajanja cijele manifestacije. Iako je posljednjih godina „Visočko ljeto“ počinjalo oko 15.jula kulturnim i sportskim događajima, a završavalo 02.augusta danima trgovine, ove godine „uštedjet će se i na vremenu, pa će cijela manifestacija trajati od 20.jula do 02.augusta.

 

„ Imajući u vidu cjelokupnu situaciju i manju kupovnu moć građana, odlučili smo da cijene štandova ove godine budu niže u odnosu na prošlu godinu u odnosu za 20 posto. Samim tim će i prihodi od „Visočkog ljeta“ biti manji, tako da će i rashodi biti smanjeni, kako za kulturne, sportske i marketinške aktivnosti“ – istakla je Edina Ferizović pomoćnica načelnika u Službi za privredu, razvoj, budžet i finansije.

 

I ove će godine štandovi biti postavljeni na tri lokacije: u prvoj zoni u ulicama Čaršijska i Alije Izetbegovića, na Kožarskom mostu(druga zona) i u Prijekom (treća zona). Štandovi sa dovodom električne energije  veličine 2,30 X 2,00 kvadratna  metra iznosi 350 KM, štand ispred vlastitog poslovnog prostora košta 150 KM, a svaki naredni(ispred vlastitog prostora) plaćat će se po 300 KM.

Štandovi u zoni Kožarskog mosta, koji neće imati priključak električne energije koštat će 250 KM, a u Prijekom će se kvadratni metar ugostiteljskog prostora naplaćivati po 50 KM.

 

Podsjećamo,  prije dvije godine, organizator je podigao cijene štanda za 7 posto.

Za sadržaje prvih pet noći ovogodišnje manifestacije  i ove je godine zaduženo preduzeće „RTV Visoko“ pa je najavljeno i nekoliko već dogovorenih događaja. Između ostalog bit će sevdaha, bluesa, zanimljivih gostiju, nagradnih igara, degustacija i zabave za široke narodne mase.