Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Oglasile se i nevladine organizacije

Povod našeg obraćanja medijima, javnosti, građanima, nosiocima zakonodavne, izvršne vlasti jeste sjednica OV Visoko od 13.06.2009. godine, na kojoj je predsjedavajući vijeća uskratio obraćanje, odnosno pravo na javnu riječ i iznošenje inicijative, građanina prije svega, gospodina Ermina Dlakića.


 

Na naročito drzak način je osujećena svaka mogućnost obraćanja. I to podvlačimo, jer nije prvi put da se pojedinci koji obavljaju bitne javne funkcije ponašaju prepotentno. Na taj način gaze osnovne postulate demokratije, građanske inicijative, moralnih normi lijepog ponašanja, te paralelno potčinjavaju vlastitim interesima sebe kao pojedinca ili manje grupe istomišljenika.

 

Forum građana Visoko je bio prinuđen oštro reagovati na pomenuti slučaj jer je potpisnik Strategije partnerstva općine Visoko i građana. Tako smo se i mi i općina Visoko obavezali da ćemo predstavljati izraz zajedničkog opredjeljenja za rad u partnerstvu i dobrobit svakog pojedinca – građanina, a time i cijelog društva. Znači prekršeni su dogovori i potpisani dokumenti.

 

Ali mi se nadamo da je to posljenji put, jer bez osiguranja normativno-pravnog i institucionalnog okvira koji će omogućiti veće učešće građana u procesima donošenja odluka i kreiranja javnih politika nema prospriteta za društvo.

 

UO Foruma građana Visoko