Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Just In Time“ proizvodnja u Preventu

 

Proizvodnja u Preventovim tvornicama za potrebe svjetske autoindustrije odvija se u skladu sa narudžbama kupaca. Uprkos globalnoj krizi, nivo narudžbi je na zadovoljavajućem nivou. To je potvrda povjerenja kupaca u kvalitet i vrijednosti Preventa. Primjenjujući sistem poslovanja u proizvodnji „Just In Time“ („pravovremeno“) Prevent uspješno odgovara na zahtjeve kupaca nudeći tačan broj proizvoda u odgovarajuće vrijeme.

 

Prevent je pokrenuo proizvodnju za potrebe autoindustrije u Bosni i Hercegovini 1999. godine sa 50 zaposlenih u Visokom, a danas je ovaj treći najveći bh. izvoznik sa 3000 zaposlenih prisutan i u Jelahu, Zenici, Goraždu i Vogošći.

 

Uslovi rada su daleko iznad prosjeka za ovaj tip industrije, a sami zaposlenici rade na najsavremenijim mašinama u klimatiziranim prostorijama uz osiguranu raznolikost obroka u kuhinji, te organizovani prevoz, kao što je slučaj u Preventu u Zenici. Na ovoj lokaciji u ponedjeljak, radnici su izrazili zabrinutost zbog neizvjesnosti koju nosi opća situacija u automobilskoj industriji. U konstruktivnom razgovoru sa zaposlenicima, predstavnici Uprave su naglasili da je Prevent i u ovom vremenu povećao topli obrok za 50%, te da izvršava svoje obaveze prema zakonu u okviru tekuće kalendarske godine, što uključuje isplatu punih doprinosa i pitanje regresa.

 

 „Kao što svojim klijentima „pravovremeno“ isporučujemo naše proizvode, tako i svi naši zaposlenici na vrijeme, bez kašnjenja, dobijaju svoje plate, čime smo rijedak poslodavac u državi“, ističe Uprava Preventa naglašavajući da je kupac na prvom mjestu.

 

Prevent ostaje maksimalno posvećen razvoju bh. privrede i cjelokupnog društva ne samo kroz zapošljavanje već i promocijom Bosne i Hercegovine u inostranstvu.  

 

 

Prevent grupacija je globalna kompanija koja posluje u automobilskoj industriji. Zapošljava više od 11.000 ljudi u 40 firmi širom svijeta. Portfolio Grupacije se sastoji od izrade presvlaka za automobilska sjedišta, preko proizvoda od pjene i plastike, do rukovođenja jednom od najmodernijih fabrika za preradu kože u Evropi. Kroz ciljana preuzimanja kompanija sa bogatom poslovnom tradicijom u oblasti tekstila (Eybl Austria GmbH), obrade stakla (Rioglass) i laminiranja (Elco International), Prevent grupacija nastavlja da širi svoj poslovni portfolio.