Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sjednica cirkusa

 

Uobičajeno je da cirkus zabavlja široke narodne mase a da institucije donose odluke i izvršavaju iste. Međutim, cirkus gubi posao jer mu institucije isti otimaju.

Veliki broj građana razočaran je dešavanjima na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Visoko. Ponašanje predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko gospodina Mije Mateše nije primjereno demokratskim društvima. Njegov pokušaj degradacije izlagača problema zabrinutih roditelja je pokazatelj njegove nedoraslosti funkciji koju obnaša. Još više zabrinjava činjenica da je samo jedan vijećnik reagovao na nedolično ponašanje gospodina Mateše.

 

Zar je sala gdje se održavaju sjednice Općinskog vijeća postala tijesna za slobdnu građansku misao odnosno za bilo koju drugu misao koja ne dolazi od strane izvršne vlasti?!  Zar je sloboda da se problemi djece iznesu pred javnost za govornicom Općinskog vijeća spala na tako niske grane da se i sigurnost naše djece posmatra kroz prizmu ličnog, sitnog, sujetnog i nimalo odgovornog?! Zar su izabrani vijećnici imali pravo prešutjeti privatiziranje općeg dobra djece?!

 


Načelnik biračima odobrava volju

 

Iako je „građanska inicijativa“ došla od strane građana načelnik općine Visoko se potrudio da tu inicijativu za govornicom Općinskog vijeća pripiše sebi.

 

Nisu valjda problemi roditelja i djece osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ toliko beznačajni i
mali da u prvi plan se postavljaju lični sukobi pojedinaca koji obnašaju određene funkcije. Zar je sujeta važnija, bezobrazluk bezgraničan i oholost veća i od života djece. Da nam se ne dešava cijela situacija bi bila kao iz neke priče o provinciji koja se guši u vlastitom džerizu.