Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osuda pokušaja donošenja “interventnog zakona”

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika i kantonalni odbori Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja Zeničko-dobojskog kantona, Sindikat policije i Sindikat organa uprave i sudske vlasti, danas su u saopćenju za javnost najoštrije osudili pokušaj donošenja „interventnog zakona”, koji predviđa smanjenje svih primanja zaposlenika u ovim oblastima.

S obzirom na to da se interventni zakon donosi na nivou Federacije BiH i da naši kantonalni sindikati nemaju zakonske mogućnosti da bilo šta poduzmu na tom nivou, zahtijevamo hitnu, energičnu i oštru reakciju glavnih odbora sindikata svih budžetskih korisnika Federacije i Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH. Insistiramo da glavni odbori ne dozvole stupanje na snagu interventnog zakona, a ako se to ipak desi, tražimo da se poduzmu sve pripremne radnje za organizaciju generalnog štrajka svih budžetskih korisnika Federacije BiH koji bi počeo 1. septembra po uzoru na model koji se primjenjuje na području ZDK-a“, navodi se u saopćenju koji su potpisali Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora SSS ZDK-a, te predsjednici granskih sindikata, Selvedin Šatorović, Ðevad Hadžić, Esad Grahić i Elvedin Mioč.

Stav Koordinacije sindikata budžetskih korisnika i kantonalnih odbora sindikata budžetskih korisnika ZDK-a pred predstojeće pregovore s Vladom ZDK-a u vezi s ekonomsko-socijalnim položajem zaposlenih u ovim oblastima jest da ne smije doći do smanjenja trenutnih plaća, toplog obroka i regresa.

(Fena)