Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dan “D” u pregovorima između KTK i Preventa 22.06.2009.godine

Pregovori između KTK Visoko i Preventa oko „spornih“ elemenata u Nacrtu kupoprodajnog Ugovora se nastavljaju. Radi se o garancijama za uvezivanje penzionog staža, garancijama oko deblokade poreske uprave, protokolima sa bankama koje imaju hipoteke. Ako ne bude komplikacija sve bi se trebalo završiti do kraja iduće sedmice (19.juni), a kupoprodajni Ugovor bi se trebao potpisati ili tog 19 ili 22.juna. Riječ je o Ugovoru oko kupovine dvije tehnocjeline KTK uz preuzimanje 456 radnika.

Kako smo uspjeli doznati u cijeloj priči oko kupovine dijela KTK Visoko od strane grupacije Prevent postoji još jako puno nedefinisanih detalja vezanih za insistiranja od strane Preventa. Realizaciju svega usporava i nedavna ostavka sada već bivšeg premijera Federacije Nedžada Brankovića, jer vlada bi trebala osigurati cca.1.500.000 KM prodajom dioničkog kapitala kako bi se zaklopila cijela finansijska konstrukcija. Iduće sedmice predstoji potpisivanje svih protokola sa bankama i PIO-om. Saznajemo i to da Preventu u vrijeme smanjenih narudžbi i nije baš do preuzimanja velikog broja radnika, jer u ovom trenutku ne znaju ni šta bi sa postojećom radnom snagom.

Eventualnim potpisivanjem Ugovora dobar dio problema vezanih za KTK bi bio riješen, naravno ne svi problemi, ali što je najbitnije bio bi riješen problem uvezivanja staža za gotovo sve radnike, ostatak firme bi bio mnogo zdraviji i sa novom i realnijom perspektivom. U cijeloj ovoj neizvjesnosti oko pregovora između KTK i Preventa jedino je potpuno izvjesno da ćemo najkasnije do 22.06.2009.godine saznati ishod cijele priče, jer je taj datum krajnji i posljednji rok za eventualni dogovor.