Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odobreni krediti za nove proizvodne projekte

 

Upravljačka jedinica Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na realizaciju tri nova kredita i to za preduzeća: „Koala Paintings“ Tešanj, „Vimes Visoko“ i „Pamglass“ Tešanj. Oni su dobili kredite pomoću kojih će realizovati nove proizvodne projekte u sektoru obrade plastike, u proizvodnji mesnih prerađevina, i savremenim tehnologijama proizvodnje stakla. Dodatni razlozi za odobravanje kredita ovih firmama su što primjerice Koala Paintings primjenjuju sve evropske ekološke standarde u prozivodnji artikala od plastike, posebno dječijih igračaka.


 

Preduzeće Pamglass također primjenjuje evrvopske standarde u proizvodnji izo-stakala i laminiranog stakla. Uz to, sva tri preduzeća su izvoznici i imaju unaprijed obezbjeđeno tržište kao i dobar razvojni potencijal. Sve ovo bili su opredjeljujući faktori za odobravanje vrlo povoljnog kredita kojim su preduzeća „Koala Paintings“ i „Vimes“ dobila po 50.000 KM, a „Pamlass“ 100.000 KM. Inače, ova preduzeća odlučila su se da konkurišu za sredstva Kreditno-garancijskog fonda između ostalog i zato što  je kamata na ovaj kredit izuzetno povoljna i iznosi 4,06 odsto, a grejs period je dvije godine.

 

S druge strane, proširenjem postojećih proizvodnih linija u pomenutim firmama stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, ali i očuvanje poslovnog agnažmana za već postojeći broj zaposlenih.  Sve ovo bili su opredjeljujući faktori za odobravanje kredita. Na kraju, pozivamo privrednike da se prijave na javni poziv Vlade Zeničko-dobojskog kantona za korištenje sredstava Kreditnog-fonda, koji je otvoren do kraja godine.

 

Press služba ZDK