Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Metode u traženju zaposlenja: Projekat “Uspjet ću!” u Birou Visoko

Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Zavodom Papilot International iz Slovenije, pokrenuo je krajem 2008. godine jednogodišnji pilot projekat „Uspjet ću!“, koji se implementira u federalnim Službama za zapošljavanje. Ovaj je projekat proveden u protekle tri sedmice i u Birou Visoko. Obuku je prošlo devet nezaposlenih osoba. Prema podacima u mjesecu maju 2009.g. na Birou za zapošljavanje u Visokom posao su tražile 6653 osobe, od kojih je 3341 žena. Projekat  “Uspjet ću!”bi trebalo da doprinese sistemskom smanjivanju nezaposlenosti, naročito teško zapošljivih grupa stanovništva.

Prema riječima Šefa Biroa Visoko Tarika Ahića cilj je pomoći nezaposlenima i educirati ih u novim metodama i tehnikama.

„Želimo da nezaposlene osobe više ne čekaju posao, već da aktivno traže posao i tu je bitno promijenjena funkcija Zavoda az zapošljavanje. Ono što nam je  i cilj je da promijenimo i svijest nezaposlenih osoba  o tome šta trebaju da čine“ – istakao je Tarik Ahić u izjavi za Radio Q.

 

Cilj je proširiti broj učesnika , te  uvrstiti „teško zapošljive“  kategorije u ovu edukaciju.

„Mi ćemo posebno insistirati na njihovom zapošljavanju, jer jednostavno je naći posao građevinskom inžinjeru, ali to nije isto za osobu koja nema visoku kvalifikaciju i traži posao u 45 godini života“- ističe Ahić.

„Kao polaznik ovog seminara doživio sam jedna nova iskustva, druženja i upoznavanje novih ljudi. Metode koje smo ovdje naučili i njihova primjena u konkretnom traženju posla, bit će mi od velike koristi“ – mišljenje je Ismeta Suljića, jednog od polaznika seminara.

U okviru ovog projekta aktivne politike zapošljavanja, devet nezaposlenih osoba s područja općine Visoko završilo je obuku nakon koje će narednih mejseci, na volonterskoj osnovi, raditi kao treneri-predavači s nezaposlenim osobama, tj. pripremati ih i motivisati za uključivanje na tržište rada.