Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Razgovori privrednika i nadležnih općinskih službi: Sankcionisati nelegalnu trgovinu i zaštiti privrednike


 

Predstavnici samostalnih privrednika Visoko i nadležnih općinskih službi održali su danas sastanak  na kojem se najviše govorilo o problemu nelegalne trgovine  na javnim površinama općine odnosno trotoarima u ulicama Čaršijska, Alije Izetbegovića, Branilaca i Kralja Tvrtka.

Privrednici su obrazložili probleme s kojima se susreću posebno naglašavajući  način rada inspekcijskih organa, zamjerajući nadležnim općinskim inspektorima da „ne rade svoj posao“.

 

„Nama je ovaj Salkić koji je prije ovdje radio obećavao „kule i gradove“ ali od toga ništa. Imam osjećaj da ste se posebno okomili na male privrednike“ – naglasio je između ostalog Edin Muzaferija predsjednik Udruženja  samostalnih privrednika obraćajući se predstavnicima općine Visoko.

 

Ne želeći podizati tenzije niti stavljati rad pijace u Visokom u pitanje, privrednici  su istakli da pijaca nije problem, već je problem organizacija njenog rada, posebno rad preduzeća Sebilj koje i naplaćuje dadžbine.

 

„ Nama ne smeta pijaca, neka ljudi rade, ali treba i njih uvezati u sistem. U našem su kantonu ostale samo pijace u Zenici, Zavidovićima i Visokom koje nisu pretrpjele novu organizaciju u vidu smještanja u boksove, već rade i dalje na tezgama i koje je nemoguće kontrolisati“ – naglasio je Muzaferija.

Reagujući na probleme sa čestim posjetama federalnih i kantonalnih inspektora, Muzaferija je istakao da će privrednici izaći na proteste, te blokirati puteve, ukoliko im se ne pomogne u nelegalnim radnjama.

 

Ističući da općina treba sankcionisati radnje kao što su nelegalno zauzimanje javne površine, pomoćnik načelnika Mugdim Čosović je naglasio i to da je ovo dugogodišnji problem koji osim općinskih inspekcija treba da uključi i  policiju, a posebno sudske organe.

 

Načelno su prihvaćeni svi zahtjevi privrednika. Nadležne će službe u saradnji sa ostalim institucijama, ali i privrednicima raditi na reješavanju problema koji su postali posebno izraženi posljednjih mjeseci. Jedan od zaključaka je i da će se „noćna“ zabrana saobraćaja u ljetnom periodu skratiti do 15.augusta (do sada je to bilo do 15.septembra) s tim da će se se za motorni saobraćaj otvoriti dio ulice Alije Izetbegovića, od betonskog mosta do taksi štanda, a  i vrijeme zabrane kretanja motornih vozila skraćeno je za jedan sat. Ubuduće će zabrana biti od 20.00 do 23.00 sata.