Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Za pet mjeseci bez posla ostalo oko 5.000 radnika

Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona Šefkija Botonjiæ povodom spekulacije o imenima kandidata za premijera Federacije BiH, izjavio je jutros na pres-konferenciji, da se u medijima licitira s kandidatima koji su podobni, a ne kvalitetni da pomognu privrednicima.

“Neshvatljivo je ovo što se događa. Ljudi koji se dovode u vezu s premijerskom funkcijom nisu ni stručni, ni moralni za ovo mjesto. U ozbiljnoj firmi oni ne bi mogli biti ni rukovodioci sektora, a kamo li premijeri. Zaobilaze se kvalitetni ljudi, a sve zbog toga što se traže podobni“, rekao je Botonjiæ, ne precizirajuæi koga bi privrednici okupljeni oko Privredne komore ZDK-a željeli na ovom mjestu.

U Privrednoj komori ZDK-a mišljenja su da bi se po modelu nedavnog sporazuma s Republikom Hrvatskom trebali rješavati i problemi oko necarinskih barijera koji postoje s drugim državama potpisnicama CEFTA sporazuma.

Prezentirajuæi privredna kretanja u ZDK-u za period januar – april 2009. Botonjiæ je rekao da je usljed recesije u ovom kantonu u posljednjih pet mjeseci bez posla ostalo oko 5.000 radnika.

I pored svih problema, Zeničko-dobojski kanton zadržao je lidersko mjesto u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH, a pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca 2009. iznosi 86,2 posto“, izjavio je Šefkija Botonjiæ, predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.