Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Novi poticaj privrednicima

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na 129. sjednici usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na potpisivanje Aneksa I Ugovora o pružanju usluga kreditiranja poslovnih aktivnosti privrednih društava na području kantona.

Potpisivanjem Aneksa I sredstva iz kreditno-garancijskog fonda bit æe dostupna i jednom broju privrednih subjekata čije sjedište nije u ZDK-u ali doprinose razvoju ovog kantona, visina kredita æe biti poveæana s 50.000 na 100.000 KM, a novost predstavlja i moguænost da korisnici kredita 30 posto odobrenog iznosa koriste za nabavku obrtnih sredstava – sirovina.

“Kamatna stopa iznosi 4,06 posto, uz grejs period od dvije godine. Sredstva se mogu koristiti za pokretanje novih i razvoj postojeæih privrednih kapaciteta. Prednost æe kao i ranije imati proizvodna preduzeæa”, izjavila je Ðenana Čolakoviæ, sekretarka Biznis servis centra (BSC) Vlade ZDK-a.

Od početka godine BSC ZDK-a i partnerska Investiciono komercijalna banka d.d. Zenica odobrili su dva kredita, a trenutno se na obradi nalazi još pet kreditnih zahtjeva.