Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko æe voditi SDA u naredne četiri godine

 

Peti kongres Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je jutros u Olimpijskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu. Danas æe se saznati ko æe voditi SDA unaredne četiri godine. O značaju tog izbora dovoljno govori činjenica da je SDA trenutno najjača stranka u Federaciji BiH i jedna od dvije najjače, ako ne i najjača u cijeloj BiH. Nije mala stvar stati na čelo tako jake partije i upravljati njenim kormilom lijevo i desno ili centralno.

Za mjesto predsjednika nadmeæu se Sulejman Tihiæ – 73 kandidature, Bakir Izetbegoviæ – 22 i Adnan Terziæ 6 kanadidatura.

Zanimljivo, Adil Osmanoviæ, jedan od pet aktualnih potpredsjednika SDA, dobio je 21 kandidaturu za poziciju zamjenika predsjednika Stranke, ali je od nje odustao.


 

Na petom Konresu SDA, 766 delegata izabrat æe predsjednika, zamjenika predsjednika SDA, 80 članova Glavnog odbora, Nadzorni odbor i Sud časti.

 

Shodno izbornim pravilima, svaki od 3 predsjednička kandidata predložio je po jednoga kandidata za zamjenika – Sulejman Tihiæ predložio je Asima Sarajliæa, 34-godišnjeg aktualnog načelnika sarajevske opæine Vogošæa. Sarajliæ je na ovu funkciju veæ dva puta izabran direktno od građana.

 

Bakir Izetbegoviæ je za zamjenika predsjednika SDA predložio 45-godišnjeg Safeta Softiæa iz Banoviæa, aktualnog predsjedavajuæeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

 

Zamjenički kandidat Adnana Terziæa, aktualni načelnik Zenice i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice BiH Husein Smajloviæ odustao je od ponuđene kandidature. Terziæ je potom kandidaturu ponudio Šemsudinu Mehmedoviæu iz Tešnja – članu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je ovaj također odbio.  

 

Među gostima Kongresa su, između ostalih, ambasadori NR Kine, Kraljevine Saudijske Arabije, Slovačke Republike, Republike Turske, Arapske Republike Egipat, Kraljevine Norveške, Crne Gore, predstavnici međunarodnih organizacija, političkih partija iz zemlje i inozemstva, predstavnici nevladinih organizacija