Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstavljen projekat “Reafirmacije srednjovjekovnog bosanskog lokaliteta Čajangrad-Visoki”

 

Promocija projekta “Reafirmacija srednjovjekovnog bosanskog lokaliteta Čajangrad – Visoki”, koji je realizovan u okviru generalnog projekta “Tragovima bosanskog kraljevstva”, održna je u Medresi “Osman ef. Redžoviæ” i na istorijskom lokalitetu Čajangrad. Projekat je realizovan od strane Evropske unije, Fondacije za razvoj zajednice “Mozaik”, Opštine Visoko te Zavičajnog muzeja iz Visokog.

Tom prilikom pripremljen je i bogat program, koji je između ostalog sačinjavao i promociju novih visočkih suvenira, zatim izložbu “Korijeni Bosne” autorica prof. Habibe Efendira – Čehiæ i Aiše Agiæ – Barut, a na kraju je na istorijskom lokalitetu Čajangrada podignuta zastava i zapaljena signalna vatra u sjeæanje na stara vremena i dugogodišnju državnost Bosne, ali i značaj ovog lokaliteta koji je nekada davno povezivao Stari grad Visoki i Bobovac.

U programu su također učestvovali i učenici Medrese, tačnije recitatorsko-dramska sekcija, zatim konjanici iz UG “Konjički klub” Visoko, kao i stare zanatlije, koje su ispred Medrese pokazivali svoje umijeæe iz pomalo zaboravljenih zanata.