Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odgovor na pitanje zašto ove godine nije bilo “grahovice” na Ravnama

Svake godine u mjesecu maju tradicionalno na izlatištu Ravne se dijelila vojnička grahovica, i to je bio svojevrstan opštenarodni teferiæ, koji su Visočani voljeli ma kakav on bio. Sticajem okolnosti nekada davno živio sam u naselju Carica, i taj dan je bio jedan od najisčekivanijih dana u godini svih nas koji smo gore živjeli. Stariji znaju da je to u početku bio Dan Mjesne zajednice, a kasnije je tu tradiciju nastavio baštiniti lokalni SDP. I sve tako do ove godine, ove godine nije bilo grahovice. Niko se zvanično nije obratio i dao neko saopštenje i obrazloženje zašto nismo imali grahovicu ove godine!?

Danas sasvim slučajno dođem do odgovora na pitanje zašto nije bilo podjele vojničkog graha na Ravama. Sjedeæi u Caffe-u Karo, na mjestu na kojem jutarnju kafu pije predsjednik lokalnog SDP (odmah ispod caffe aparata op.a), nametnu se pitanje samo po sebi, a odgovor dade niko drugi do sam konobar druge smjene. Upitah:

 “Jel vam predsjednik dao neko objašnjenje zašto nije bilo graha ove godine?”

Konobarov odgovor je bio potvrdan: “Naravno, predsjednik je rekao da podijeli 800 porcija graha, a dobije 30 glasova na izborima, gdje je tu računica”

Tako smo dobili još jednu potvrdu neosporne teorije da je samo interes vječan!