Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Alibegoviæ u “Knock out-u”

Šestosatna rasprava  o poslovanju javnih preduzeæa i radu nadzornih odbora u 2008.g.  okončana je izglasavanjem nepovjerenja načelniku Munibu Alibegoviæu  u pitanju imenovanja u 14 upravnih i nadzornih odbora u visočkim  javnim preduzeæima i ustanovama. Time je ovo zakonodavno tijelo preuzelo nadležnost nad 11 javnih preduzeæa  i ustanova. Usvojenim prijedlogom vijeænice Amre Babiæ od opæinskog se načelnika traži da stavi van snage sva rješenja o imenovanju u upravnim i nadzornim odborima obzirom da su uočene nepravilnosti u vođenju postupka, te nepoštivanju zakona. Nalaže se opæinskom načelniku da provede postupak imenovanja u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da utvrdi listu prijedloga za članove upravnih i nadzornih odbora i dostavi je opæinskom vijeæu na narednu sjednicu. Iako je načelnik opæine Munib Alibegoviæ pokušavao tokom višesatne rasprave vijeænike ubijediti da donose pogrešnu odluku uz argumentaciju da je tokom imenovanja nadzornih i upravnih odbora „sve rađeno po zakonu i da æe obdusmani reæi konačnu riječ“ vijeænici su ipak podržali prijedlog vijeænice Amre Babiæ  i njene argumente.

 

 

„Ova imenovanja mislim da  nisu urađena u skladu sa zakonom, evo neka me neko demantuje. Ne želim ovdje ulaziti u razloge zašto se neka imena ponavljaju, odnosno imenovani su u više odbora. Mi smo ovdje načelniče korektivni faktor, nismo suprotstavljene strane i shvatite nas tako“ – istakla je vijeænica Babiæ u jednom od mnogobrojnih izlazaka za govornicu.

 

„ Vjerujte da je imenovanje  urađeno u skladu sa zakonom. Nije lahko imenovati 70 ljudi, sedam upravnih, sedam nadzornih odbora, to je 14 tijela….to je jedan velik i odgovoran posao i ja vam u tom smislu predlažem da uradimo onako kako sam predložio. Ja vam predlažem da ne donosite takvu odluku(prijedlog Amre Babiæ op.a), ja ne moram poslušati takvu odluku. Ne da prkosim vijeæu, ja kažem da ne moram “ – obratio se Alibegoviæ vijeænicima.

 

„“Vi kažete predsjedavajuæi da je ovo sve zbog jedne osobe. Nije, tvrdim da nije. Ovdje je riječ o poštivanju propisa. Ovdje je vijeæe zaobiđeno, uzeta mu je nadležnost, pravo i zadatak. Ovdje smo mi ti koji se zaobilaze od strane službi i to mora jednom prestati. U našoj se sredini, nažalost, sve svodi na lično. Da ja radim u JKP Visočica ili neko od moje familije  i to bi bilo „lično“. Ali ja  sam preživjela  veæ takve insinuacije zbog preduzeæa u kojem radim i veze s „Visokogasom“. Znalo se da svi prijedlozti trebaju proæi kroz vijeæe i nadležne komisije, ali nisu. Nekada vijeæe i komisije trebaju, a nekada ne“ – istakla je Babiæeva.

 

Na kraju i vijeænici Stranke za BiH su glasali za prijedlog Amre Babiæ, te su time dali podršku nekolicini vijeænika iz SDA  i opozicionom SDP-u te koalicionim  BPS, ASDA i NS Radom za Boljitak da se uskrati povjerenje načelniku Alibegoviæu u pitanju imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora u preduzeæima i ustanovama.