Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CIN: Advokat uhvaæen u zamku

 
Advokat koji je snimljen kako tvrdi da je potplatio sudiju kaže da je zapravo lagao da bi naplatio potraživanja. Šta se zapravo dogodilo teško je saznati jer je čovjek koji se snimio kasetu mrtav, a ona je snimljena nelegalno. Advokat iz Kaknja priznaje je da je uzeo 5.000 KM od klijenta koji ga je tajno snimio dok govori da je novac korišten kako bi podmitio sudiju.

Adil Smailagiæ, sedamdesetogodišnji advokat rekao je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je obmanuo svog klijenta, dvadesetdvogodišnjeg Tarika Kuniæa iz Visokog, kako bi ga naveo da mu plati njegov rad. Kaže da se ponio “nedozvoljeno”, ali ne i nezakonito jer se mito nikad nije ni dogodilo.

U međuvremenu, Kuniæ je stradao, ubijen u obračunu koji se dogodio 29. marta ove godine. Ubistvo nije ni u kakvoj vezi sa advokatom.

Iznos od 5.000 KM je duplo više nego je Smailagiæ prvobitno naplatio od porodice.
Kuniæ je tajno i nezakonito snimio njihov razgovor na svom mobilnom telefonu nakon što je, prema riječima članova njegove porodice, izašao iz zatvora u januaru 2008. godine. Na snimku, čija autentičnost nije potvrđena, a koju su članovi Kuniæeve porodice dali novinarima CIN-a, može se čuti kako advokat kaže da je novac dao posredniku koji ga je predao sudiji.

Kuniæ, koji je odležao tromjesečnu zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo – odjeljenje Igman, bio je uznemiren jer mu je, kako se čuje na snimku, advokat obeæao uslovnu umjesto zatvorske kazne.

Smailagiæ je novinarima CIN-a potvrdio da su razgovarali i da mu je Kuniæ rekao da ga je snimio.

Sudija čije se ime spominje na kaseti, Faik Spahiæ, sa Kantonalnog suda u Zenici, je jedan od trojice sudaca koji su vodili žalbeni postupak. Spahiæ je novinarima CIN-a rekao da nije primio novac i da mu se Smailagiæ nikad nije obratio.

Dodaje æe razmisliti o moguæem podnošenju prijave protiv Smailagiæa, inače bivšeg kolege koji je do 2004. godine radio u istom sudu.

Novinari CIN-a su u četvrtak razgovarali sa Smailagiæem. Pustili su mu kasetu i upitali za komentar. Advokat je rekao da je Kuniæ odbijao da plati i da je morao pribjeæi obmani.

“Teško je bilo od njega izvuæi paru….”, kaže Smailagiæ.

Priče advokata i familije Kuniæ poklapaju se u određenim dijelovima. Nakon što je Kuniæ uhapšen zbog fizičkog napada na drugo lice, Smailagiæ ga je posjetio u policijskoj stanici i to zastupanje na licu mjesta je naplatio 800 KM. Kasnije su se dogovorili da æe dodatna naknada iznositi 1.700 KM.

Prema Zakonu o advokaturi Federacije BiH naknada advokatu za jednu preduzetu pravnu radnju, u ovom slučaju odlazak u policiju nakon što mu je klijent uhapšen, ne može prelaziti iznos prosječne neto plaæe u FBiH. U 2005. godini, ona je iznosila između 541,97 i 582 KM.

Smailagiæ je također mogao naplatiti isti taj iznos za drugostepeni postupak koji je rezultirao umanjenjem kazne.

Prema zakonu, advokat može ugovoriti visinu naknade i iznad dozvoljenog limita, ali tada treba potpisati ugovor sa klijentom. Prema riječima članova porodice, ugovor u ovom slučaju nije sačinjen.

Smailagiæ je izjavio da novac nikada nije dao sudiji i da sa njim nije razgovarao o slučaju. Priznao je da su se poznavali jer je Smailagiæ i sam bio sudija Kantonalnog suda u Zenici šest i pol godina.

Kuniæ je prvobitno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju je žalbeno vijeæe trojice sudija, među kojima je bio i Spahiæ, smanjilo na tri mjeseca.
“Trebaju se pare vratiti”, čuje se Kiniæ kako govori u snimljenom telefonskom razgovoru. “Obeæ'o si da æeš … završit mi uslov i vi ste obeæali to završit za 5.000 KM.”

Advokat mu je odgovorio da je novac proslijedio dalje i da ga ne može vratiti. Kaže mu da nema razloga da se žali.

“..Kada uzmeš sve skupa… ti se raspitaj… ti u krajnjoj liniji nisi loše ni prošao. Jest da sam ja volio da je bilo čisto kako sam ja zamislio, ali eto nije…”

Na kraju razgovora, Kuniæ mu govori da je razgovor sniman.

Novinarima CIN-a, Smailagiæ je izjavio da je 5.000 KM naknada za njegov rad. “Što on meni nije došao i rekao ‘ti si meni uzeo više’ ja bih njemu sve vratio.”
Zatim je novinare upitao zašto se zanimaju za slučaj. “Ako je on mrtav ne znam što sada čačkamo.”

No “čačkanje” možda nije gotovo.

“Nikada u životu nisam uzeo to”, rekao je sudija dodavši da æe sa time upoznati svoj stručni kolegij.

“Da li æemo mi podnijeti prijavu protiv Adila ili ne, vidjet æemo. .zavisi od nas.” Ipak kaže, možda æe biti teško dokazati da je Kuniæ snimio kasetu. “Nezgodna je situacija.. Nema pokojnika…kamo sreæe da je živ sve bi bilo drukčije.”

 (Piše: Centar za istraživačko novinarstvo)