Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Valentin Inzko u Visokom: Europu treba “pobosančiti”

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji, Valentin Inzko imenovan je danas i za počasnog člana Vijeæa OŠ Kulin ban u Visokom.  Povod Inzkovog dolaska u Visoko bilo je upravo obilježavanje 128. rodjendana ove osnovne škole, koja je izgrađena u periodu austrougarske vladavine na ovim prostorima. Bila je to prilika da ovoj značajnoj obljetnici, zajedno sa svojim austrijskim kolegama posjeti ovu školu. Ovo nije Inzkova prva posjeta Visokom i OŠ Kulin ban. Ovdje je boravio prije 10 godina u svojstvu ambasadora Austrije.

 

„ Moram vam reæi da vaša škola može poslužiti kao model odnosa i saradnje BiH sa Međunarodnom zajednicom, koji jača svake godine i  zasnovan je na jasnom planu dogovorenih  mjera s naznakama svega onoga što je potrebno da bi  se te mjere ostvarile. Mi uvijek pričamo kako treba Europa doæi ovamo  i ona æe doæi sigurno, ona kuca na vrata i da treba Bosnu „europeizirati“, ali ja mislim da Europu treba „pobosančiti“ – izjavio je INMzko između ostalog.

 

Ističuæi kako je narod u BiH dosta specifičan, kako ima snažne osjeæaje empatije i gostoprimstva, sudsjedske solidarnosti Inzko je naglasio:

„Komšiluk, to nije samo nešto kao susjedstvo, to je nešto mnogo više, komšija je često puta važniji od rođaka.To se sve gubi u Europi, zato je potrebno da vi to date Europi, jer toga kod vas još puno ima.“

 

Inzko se zahvalio na pozivnici na rodjendan, te izrazio želju da što više učenika ove i drugih škola uđu u programe posjeta Austriji i drugim dijelovima Europe s ciljem gradnje dobrih i kvalitetnih odnosa.

 

Valentin Inzko sa saradnicima, predstavnici austrijske delegacije, Premijer ZDK sa nekoliko ministara te predstavnici Opæine Visoko u prisustvo nastavničkog osoblja djece i roditelja, prisustvovali su programu učenika škole, pripremljenim za 128.rodjendan ove obrazovne ustanove.