Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hajrudin Handžiæ “Visokogas”: Ako me prisile Nadzorni odbor i Skupština, krajnji potrošači neæe moæi izbjeæi plaæanje ratnog duga

Sve je izvjesnije da æe potrošači prirodnog gasa u Visokom, platiti dio ratnog duga  Ruskoj  Federaciji iz perioda 1992-1995. godine. To nam je danas potvrdio i direktor Društva „Visokogas“ d.o.o Visoko, Hajrudin Handžiæ

 

„To „Visokogas“ veæ plaæa ima tri – četiri mjeseca, radi se o 5 dolara na 1000 kubika. Najvjerovatnije æu pokušati ubijediti Nadzorni odbor da se taj dio izdvaja od dobiti „Visokogasa“. To  naši potrošači ne bi trebalo da osjete. Vidjet æemo hoæe li mi to dozvoliti NO i Skupština Društva“ – izjavio je za Radio Q Handžiæ.

 

Prema Odluci Vlade Federacije BiH, obaveznici plaæanja posebne takse za ratni dug, na koji se ne obračunava PDV, su svi krajnji potrošači prirodnog gasa u Federaciji BiH.

 

Kako nam je rekao direktor „Viskogasa Hajrudin Handžiæ, Visokogas, od janara ove godine, iz svoje dobiti plaæa dio takse za ratni dug.  To znači da visočko preduzeæe, odnosno krajnji potrošači, plaæaju gas koji nisu trošili, s ciljem saniranja dugovanja sarajevskih potrošača što bi nam svima obezbijedilo dalju isporuku ruskog prirodnog gasa.

 

Prema obračunu potrošnje, iz Visokog bi trebalo biti plaæeno 30 000 KM za izmirivanje ratnog duga. Odluku o tome hoæe li u obezbjeđivanju tih sredstava  učestvovati i krajnji potrošači, treba donijeti Nadzorni Odbor Društva Visokogas d.o.o  odnosno Skupština koju čine načelnik Opæien Visoko i opæinsko Vijeæe.

 

„Ja sam dosada izbjegavao,ali ako me prisile Nadzorni odbor i Skupština, krajnji potrošači neæe moæi izbjeæi plaæanje ratnog duga“ – naglasio je Handžiæ.

 

Individualnim korisnicima, odnosno domaæinstvima, taksa æe se obračunavati tri puta godišnje i bit æe fakturisana na aprilskom, septembarskom i decembarskom računu za plin. Za ostale kategorije kupaca taksa æe biti fakturisana svakog mjeseca. Handžiæ nije precizirao na koji bi se način vršila uplata takse u ovom preduzeæu.

 

Ako ne prije, više informacija o plaæanju ratnog duga  za isporuke prirodnog gasa, javnost æe dobiti na sutrašnjoj sjednici OV Visoko na kojoj æe se između ostalog  raspravljati i o poslovanju  Društva „Visokogas“ d.o.o Visoko.