Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Minderaška ili seoska, sasvim je svejedno i jedna i druga su politike koje sistematski uništavaju Visoko

Jučer sasvim slučajno šetajuæi sretnem Džemaila Silajdžiæa, “našeg” čovjeka u Federalnom parlamentu, pokaza mi Džemail zvaničan papir u kojem pročitah kako je Visoko zbog političke nedoraslosti i diletantizma unutar izvršne vlasti izgubilo cca. 360.000KM koje su sa Federalnog nivoa trebale biti spuštene na lokalni, a sve su prilike da æe otiæi u Fojnicu. Nakon toga stanem sa čovjekom koji mi dade svoj telefon da preslušam jedan audio zapis, odnosno savršen dokaz o tome kako je sudstvo podmitiljvo, tačnije radi se o razgovoru u kojem je advokat primio novac da bi podmitio sudiju. Uz sve to tu je i razgovor, također snimljen, kako visočki policajci za 500KM “rješavaju” sporne situacije.

Da ima tupave vlasti i policije, kao što je nema, ne bi se moglo desiti da kroz  centar Visokog prolaze kamioni teški po 40 tona. U sudaru sa jednim takvim kamionom je poginuo i moj prijatelj, na dionici puta koja je svih ovih godina ošteæena i koja obiluje krivinama punim procvjetalog drveæa koje direktno utiče i ometa saobræaj. Da ima vlasti i policije radili bi i semafori u Donjem Moštru gdje dnevno cestu prelazi 500 učenika. Semafora nema samo zato što to smanjuje promet na jednoj benzinsko pumpi čiji gazda vjerovatno zbog komšijskih relacija uživa povjerenje izvršne vlasti. Dok Moštre nije dobilo semafore umalo se raspao jedan od bivših sastava vijeæe, a sad tih semafora fizički više nikako nema. Na tom mjestu prije nekoliko dana stradala je djevojčica iz Poriječana. Da ima te vlasti i policije i da rade kako treba ne bi strahovali od narednih ubistava neobuzdanih narkomana.

U Visokom je posebno interesantna i ova urbanistička anarhija u kojoj je uzurpirno sve što se zove opštinskim, ovdje nemamo normalan park i trotoar, a kako bi i imali kada vlast čine oni koji su naučili hodati po njivama i guvnima, nemaju oni osjeæaj za grad i gradsko. Oni Visoko čak i mrze, odnosno liječe neke komlekse iz nekih drugih vremena kada običaji koje nose u sebi nisu imali mjesta u gradu. Međutim da ne bi bilo zabune imali smo mi i dragačiju vlast, navodnu gradsku, oni su bili gori od ovih sad, oni su kao bili zaštitnici nacionalnih interesa i pokrali sve što se pokrasti moglo, uništili sve ono što se sa brda za vrijeme rata nije uništilo, oni su ubili Visoko iznutra. I kad malo bolje razmislim “minderaška” i “seoska” politika su ustvari politička braæa i to blizanci.

Šta je alternativa? Nema je, neko je mudro napravio statut u najjačoj političkoj SDA stranci u Visokom po kojem æe uvijek i samo biti, kako kažu , oni koji su srušili minderašku i ustoličili seosku politiku. Računica je jasna, 25 mjesnih zajednica, od toga su samo četiri iz Visokog, a njih 21 je seoska, ko æe to i kad preglasat, niko i nikad. Dokaz tome su nedavni izbori u toj stranci.
Ili recimo ovako, biračkog tijela na opštini Visoko je cca. 33.000 glasača, od toga je svega cca.9.000 iz Visokog, od kojih ni pola ne izađe na izbore.

 Šta mogu uraditi SDP ili možda SBiH? Ništa! I oni su isti. Dok ovi prvi imaju također visočkog Lagumdžiju bez ograničenja trajanja mandata sa brakovima iz interesa svojih članova sa članovima bliskih SDA, ovi drugi nemaju vremena da misle o lokalnom nivou jer treba se naæi u Kantonalnim i Federalnim talovima do narednih izbora. Svjesni su oni da se Haris Silajdžiæ više nikad neæe prevariti i toliko mandata dati oholim visočanima željnim novca samo i isključivo u privatne svrhe. 

Za svo to vrijeme Visoko, nekadašnji centar Sreza, je svedeno na nivo male opštine sa ovlastima mjesne zajednice. Visoko nema status grada prije svega. Visoko nema dežurnu apoteku koja radi poslije 21.00h, Visoko nema tupav park, nema šetalište…, a ono što je najbolnije, Visoko više nema svoje ljude (oni koji su ostali evo i bez rata ginu), nema dušu, a to grad čini gradom. Ono što danas Visoko ima su banke, Prevent i shopping centri koji su ekonomski kolonizirali Visoko i na osnovu PDV-a izvlače i ono malo materijalnog što imamo.