Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Načelnik traži poveæanje mjesečnog paušala vijeænicima

Vijeænici Opæinskog vijeæa Visoko na sutrašnjoj æe sjednici, razmatrati, a  vjerovatno i donijeti  Odluku o poveæanju  naknade vijeænicima i članovima radnih tijela Opæinskog vijeæa.

Prema  prijedlogu odluke, naknada vijeænika za učešæe u radu po svakoj sjednici poveæava se sa sadašnjih 50 KM na 100 KM, naknada predsjedavajuæem vijeæa poveæava se sa 100 KM na 150 KM, kao i naknada zamjeniku predsjedavajuæeg  za učešæe u radu po svakoj sjednici koja se poveæava  sa dosadašnjih 75 KM na 125 KM. Također, prijedlogom odluke vijeæničke se naknade više neæe isplaæivati  na sjednici OV nego putem tekuæih računa opæinskih vijeænika.

 

Nadležna Komisija  za izbor i imenovanja, utvrdila je ovaj Prijedlog Odluke da se vijeænicima, predsjedavajuæem i zamjeniku predsjedavajuæeg  poveæa naknada  za učešæe u radu po svakoj sjednici za 50 KM, a da mjesečna naknada  u paušalnom iznosu od 200 KM za predsjedavajuæeg, zamjenika predsjedavajuæeg 150 KM, odnosno 100 KM za vijeænika.

 

 

Podršku  poveæanju naknada vijeænicima i članovima radnih tijela za 50 KM dao je i načelnik opæine Visoko Munib Alibegoviæ, uz sugestiju da bi „bilo svrsishodnije da je poveæana mjesečna naknada u paušalnom iznosu(vijeæniæki paušal: 200 KM, 150 KM, 100 KM), umjesto kako je predloženo naknada za učešæe u radu u svakoj sjednici kojoj vijeænik prisustvuje“.

Time bi načelnik Alibegoviæ želio osigurati da svaki vijeænik, radio ili ne radio, odnosno učestvovao u radu sjednice ili ne, dobije uveæan mjesečni paušalni iznos.

 

Alibegoviæ smatra i da bi se naknada predsjedavajuæem Vijeæa i njegovom zamjeniku trebala biti uveæana za 100 posto, obrazlažuæi to  dodatnim poslovima koje obavljaju u toku pripreme sjednica Kolegija i sjednica Opæinskog vijeæa.

 

U slučaju prihvatanja Prijedloga Odluke, sa ili bez načelnikovih sugestija, vijeænici ne bi trebali zaboraviti od koga su izabrani, te da su oni zaposlenici građana, i da se za njihova prava i bolje standarede i uvjete života trebaju boriti. Ali svakako i to da ih ti isti građani zato i plaæaju.

 

Hoæe li se tokom razmatranja i izglasavanja vijeænici voditi  stvarnim pokazateljima svoga rada ili popularnom trendu da zakonodavna vlast na svim nivoima u BiH smatra da treba biti plaæena više, saznat æemo nakon sutrašnjeg zasijedanja OV Visoko.