Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zvanično: Prevent za 8,6 miliona KM kupio dio KTK Visoko i 456 radnika!

 

Prodaja dijela KTK Visoko neposrednom pogodbom završena je u zakonskom roku. Prvent je pristao, uz određene garancije, da æe platiti traženu cijenu od 8,6 miliona KM te preuzeti 456 radnika KTK na period od najmanje tri godine. Uz sve to u naredne tri godine Prevent æe investirati 5.000.000 KM. Zbog otežanih kreditnih uslova Prevent æe plaæanje izvršiti obročno do maksimalno dvanaest rata (postoji moguænost i ranije uplate i na manje rata).

 

Po Zaključku Vlada Federacije BiH u narednom periodu mora prodajom dijela dioničkog kapitala (do 16%) preuzeti sredstva u iznosu od 1.500.000KM i tako preuzeti dio obaveza kako bi bila dovršena finansijska konstrukcija. Preostali dio sredstava æe biti obezbjeđen prodajom dijela imovine KTK u narednih nekoliko mjeseci, a koja nije u poslovnoj funkciji i na taj način bi se izmirio dobar dio obaveza za uposlene (povezivanje penzionog staža za sve uposlene do 31.12.2008.godine,  zaostale plate, skidanje hipoteka…) .

 

 Od Federalnog ministarstva finansija se očekuje pozitivno mišljenje na saglasnost ponuđenih instrumenata plaæanja od strane Preventa koji stoje u Ugovoru.

 

Od sutra Uprava KTK i Grupacija Prevent u saradnji sa Agencijom za privatizaciju, Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva te Vladom  Federacije treba pripremiti sve pojedinosti do potpisivanja Ugovora. Kada je riječ o tim pojedinostima konkretno se misli na PIO – postizanje dogovora o izmirenju obaveza za sve uposlene, uzimajuæi u obzir neopozivu finansijsku garanciju koju Prevent mora dostaviti kao pokriæe za cijenu koja je dogovorena, dogovoriti sa bankama način izmirenja hipoteka od sredstava koje Prevent uplati, kao i svih ostalih hipoteka (poreske hipoteke op.a).

 

Agencija za prvatizaciju bi trebala donijeti Odluku o proglašenju prihvaæanja ponude Preventa, kao pobjednika u natječaju i to u narednih sedam dana da bi se pristupilo pripremi Nacrta kupoprodajnog Ugovora koji bi se trebao potpisati, uzimajuæi u obzir pravne pojedinosti (rokovi, rokovi za žalbu i sl.) u trajanju do 30 dana.

 

Ne treba isticati da je ovo veoma složen proces  sa velikim brojem problema da bi cijela priča o prodaji bila kako treba. Ali preuzimanje 456 radnika u ovako teškom trenutku i bezizalznoj situaciji u kojoj se nalaze trenutno, te izmirenje velikog broja obaveza za uposlene u KTK Visoko je ogromna stvar, posebno što æe se i ostatak KTK rasteretiti jednog dijela dubioze. Pomenutih 456 radnika æe imati potrebnu sigurnost u kompaniji kao što je Prevent, ako ništa minimalno 3 godine uz sve plaæene doprinose i preduvjete za odlazak u penziju onih koji imaju predispoziciju da ostvare to pravo.

 

Naravno uvijek ima i onih koji misle drugačije, ali gdje su oni bili svih ovih poslijeratnih godina kada se sumnjivo „rasprodavao“ KTK, kada su radnici rasprodavali svojih 22% dionica firme u koju su ugradili svoj život, kada je nekadašnji gigant bio sve osim toga, kada je cca.1300 ljudi čekalo bilo kakve plate i makar hljeb uz obrok za vrijeme radnog vremena? Odgovor je jasan, oni su tada razmišljali kako bi mogli hajrovat od KTK  na sumnjiv način. Zbog toga ova transparentna prodaja ima svoj smisao, ako ni zbog čega onda zbog te transparentnosti, 456 zbrinutih radnika i izmirenja obaveza prema PIO nakon čega æe radnici KTK moæi ostvariti pravo na penziju.