Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novosti iz Fondacije APBPS

 

Osnivač francuskog Instituta za polimere, prof.dr. Joseph Davidovits, poslao je rezultate elektronske mikroskopske analize Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. U svom pismu dr. Davidovits ističe:

“Nakon provedene analize uzorka utvrdio sam hemijski sastav ovog drevnog betona. Osnova je kalcijum/potasijum geopolimerni cement”.

Profesor Davidovits je ekspert u nauci za materijale i autor preko 50 patenata iz ove oblasti. Objavio je desetak knjiga o gradnji piramida u Egiptu i nosilac je francuskog ordena Zasluga za narod. Osnivač Fondacije Semir Osmanagiæ se susreo s Davidovitsem na međunarodnoj konferenciji u Edinburghu u oktobru 2008. kada mu je predao uzorak materijala iz Bosanske doline piramida.

Posebno je interesantna lokacija uzorka koju je profesor Davidovits analizirao. Naime, na zahtjev Fondacije tokom 2008. tuzlanska firma „Geoprojekt” je vršila geološka sondažna bušenja na kamenom tumulusu u Vratnici. Na ovoj lokaciji su ranije otkriveni kameni blokovi s teksturom na površini identični pločama na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Prilikom sondažnog bušenja utvrđeno je da se na dubini od 54 metra nalazi blok debljine dva metra ispod kojeg je šupljina, odnosno moguæa prostorija visine 4 metra. Uzorak ovog bloka je geolog na projektu prof. dr. Izet Kubat u svom izvještaju nazvao „sitnozrnim betonom”, a profesor Davidovics „geopolimernim cementnim betonom”.