Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sretan Vam praznik rada: Prevent otpustio majku šestmilijarditog stanovnika planete zemlje!

Visočanka Fatima Meviæ, majka šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje večeras je ostala bez posla u “visočkoj” firmi Prevent. Ona je još jedan primjer kako teška ekonomska situacija, u narodu poznata kao recesija, ne bira sredstva. Iako se ovih dana priča o tome kako æe Prevent kupiti dio KTK Visoko i primiti dodatnih 456 radnika, ovaj primjer pokazuje nešto sasvim drugo i ruši svu onu simboliku dolaska tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Kofi Anana, za koju se govorilo da ima ogroman značaj za državu BiH. Fatima Meviæ je radila u Krojačnici tekstila u dijelu firme Prevent Cutting-a, a s njom zajedno bez posla je ostalo još 14 radnika. Navodni razlog otpuštanja je smanjenje obima posla. Ovaj primjer još jednom pokazuje svu društvenu(ne)odgovornost firmi koje posluju u Visokom.

Podsjeæamo kako je to izgledalo na dan Adnanovog rođenja 1999 godine, odnosno kako su o tome izvještavale neke agencije:

SARAJEVO, 12. listopada – U raznim krajevima Zemlje u utorak je prvi put odjeknuo plač oko 370 tisuæa novorođene djece, a jedno od njih je (statistički) šestmilijarditi stanovnik našeg planeta. Šestmilijarditi stanovnik Zemlje je dječak kojega je u prvim minutama 12. listopada u Sarajevu rodila Fatima Meviæ iz Visokog. Kako su prenijeli sarajevski mediji, dijete dugo 52 centimetra i teško tri kilograma rođeno je dvije minute poslije ponoæi u gradskom rodilištu i prvo je u obitelji Meviæ. Porođaj su obavili liječnici Idriz Bukviæ i Sebija Izetbegoviæ.

Na posebnoj svečanosti poslijepodne u Sarajevu, dječaka treba proglasiti šestmilijarditim Zemljaninom glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, koji od ponedjeljka boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.
Više od 10 tisuæa Sarajlija, među njima i 1500 djece, ubijeno je u opsadi Sarajeva, međutim, glasnogovornik UN-a Douglas Coffman rekao je u ponedjeljak da je izbor tog grada slučajan.

»Simbolično, odlučili smo da to bude beba iz Sarajeva«, izjavio je Coffman. Dodao je da iza te odluke nema političkih ili bilo kakvih drugih razloga, napomenuvši da bi šestmilijarditi stanovnik bio Njujorčanin da je Annan bio u utorak u New Yorku.
UN je odlučio prošli mjesec da 12. listopada bude dan kad æe svijet imati šest milijardi stanovnika. Prema procjenama UN-a, svjetska populacija æe do 2050. godine narasti na 8,9 milijardi stanovnika. (Hina)