Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Utvrđena starost podzemnog lavirinta

 

Jedna od vodeæih svjetskih laboratorija za radiokarbonsko utvrđivanje starosti sa Instituta za fiziku Silesijanskog tehnološkog univerziteta iz Gliwica (Poljska), analizirala je uzorke stalaktita i stalagmita iz podzemnog tunelskog kompleksa „Ravne” iz Visokog.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je otkrila 2005. godine da se ispod piramida u Visokom nalazi podzemna mreža sa desetinama bočnih prolaza. Nekoliko stotina metara tunelskog pravca koji vodi ka Bosanskoj piramidi Sunca je očišæeno i podgrađeno za posjete turista. U bočnim prolazima su otkriveni stalaktiti i stalagmiti čiji su uzorci poslani na analizu u poljski laboratorij.

Stalagmit se formirao u kolapsiranom dijelu tavanice tunela što znači da je starost tunela daleko veæa od starosti stalagmita.

Prof. Dr. Anna Pazdur je potpisala izvještaj laboratorije u Poljskoj u kome se ističe da je starost stalagmita 5080 godina (+/- 75 godina). Na ovaj način tunelski kompleks u Visokom daleko premašuje po starosti ostale kulture na tlu BiH iz prošlosti: i srednjevjekovnu bosansku državu (800 godina), i antički Rim (2000 godina), antičku Grčku (2500 godina), Ilirska plemena (2800 godina) i Butmirsku kulturu (4600 godina).

Starost od preko pet hiljada godina je minimalna starost tunela; datum gradnje ovog inžinjerskog kompleksa još nije utvrđen. Fondacija nastavlja sa multidisciplinarnim naučnim pristupom u obradi ovog arheološkog nalazišta.

Kompletan izvjestaj na linku:
http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/utvrdjena-starost-podzemnog-labirinta-ispod-piramida-u-visokom.html