Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvorena laboratorija za kontrolu zdravlja životinja

U petak 24.04.2009. svečano je otvorena  Laboratorija za kontrolu zdravlja životinja u sklopu Veterinarskog zavoda Zeničko-dobojskog kantona. Laboratorija je smještena u krugu instituta „Kemal Kapetanoviæ“ Zenica. U prigodnom obraæanju premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijaševiæ istakao je da je Vlada kantona ulaganjem oko 150.000 KM u obezbjeđenje prostora i kupovinu opreme za rad laboratorije ustvari uštedila značajna sredstva koja bi bila evidentna u narednom periodu.

Naime, sve dosadašnje laboratorijske analize životinja sa područja Ze-do kantona slale su se na Veterinarski fakultet u Sarajevu, a početkom rada laboratorije u Zenici, to više neæe biti potrebno. U vezi s tim, Mirzeta Džonlagiæ, ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK istakla je kako su se zbog nepostojanja vlastite laboratorije, gubila ne samo sredstva veæ i dragocjeno vrijeme posebno u slučajevima epidemije bruceloze i drugih zaraznih bolesti.Ova konstatacija tim više vrijedi, istakla je ministrica Džonlagiæ, ako se zna da je samo u prošloj godini ispitano laboratorijski 38.000 ovaca sa područja Ze-do kantona i to putem Veterinarskog fakulteta Sarajevo.

Muhamed Gladan, direktor Veterinarskog zavoda Ze-do kantona prezentirao je moguænosti laboratorije u Zenici, gdje æe se vršiti analiza i raditi ispitivanja ne samo na brucelozu, veæ i ostale zarazne bolesti životinja. Pošto su neke od tih bolesti prenosive i na ljude, tim je značajnije imati opremu za pravovremeno reagovanje i sprečavanje eventualnih epidemija. U laboratoriji æe se vršiti ispitivanja krvi domaæih životinja sa područja Ze-do kantona: goveda, ovaca, koza, svinja i svih ostalih životinja. S obzirom na to da je nabavljena vrhunska oprema,  te da æe se raditi po evropskim principima u ovoj oblasti, očekuje se da æe  laboratorija u Zenici uskoro dobiti i odgovarajuæi certifikat, istakao je direktor Gladan.

(press zdk)