Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udruženje BH novinari: Reakcija na incident ispred zgrade Suda BiH

Udruženja/udruga BH novinari i Linije za pomoæ novinarima upuæuju najoštriji protest Sudu Bosne i Hercegovine i agenciji SIPA zbog  neadekvatne zaštite novinara i gradjana koji su jučer  pred zgradom Suda bili izloženi brutalnom vrijedjanju i fizičkom napadu od strane kriminalca iz skupine Tasima Kučeviæa. Nasilje nad novinarkom Federalne TV Vildanom Duran i neidentifikovanom ženskom osobom, direktna je posljedica lošeg rada osiguranja  Suda BiH i pripadnika agencije SIPA. Oni su morali poduzeti potrebne mjere nadzora nad  kriminalcima i zaštite svih novinara i gradjana koji su došli pratiti sudski proces  od iznimnog značaja za javnost u našoj zemlji. Prosto je neshvatljivo da se napad na novinarku i gradjanku desio pred  očima brojnih zaštitara i u dvorištu institucije u koju se ulazi tek poslije posebnih provjera i mjera sigurnosti. Imajuæi u vidu činjenicu da je Tasim Kučeviæ  i ranije prijetio novinarima, da je  poznat  u bh. javnosti kako nasilnik koji koristi primitivni jezik ulice u komuniciranju sa medijima i novinarima, posebno sa  novinarima Federalne TV, zaprepašteni smo saznanjem da ni Sud BiH niti Agencija SIPA nisu poduzeli posebne mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje su došle pratiti izricanje presude  Kučeviæu i ostalima.

 

Zahtjevamo hitno i javno izvinjenje predsjednice Suda BiH i direktora agencije SIPA novinarki Vildani Duran  i neimenovanoj gradjanki,  zbog propusta ovih institcuja u preduzimanju potrebnih mjera zaštite, a  koji su dvije žene mogli koštati života. Zahtjevamo takodjer hitnu istragu o ovom slučaju,  poduzimanje zakonskih mjera prema kriminalcu Kučeviæu i njegovim suradnicima,  te osobama iz redova osiguranja Suda koje nisu  spriječule napad.  

 

Nasilničko ponašanje  Tasima Kučeviæa i njegovih  suradnika prema novinarki Federalne TV  jasno je upozorenje nadležnim institcijama  u BiH da moraju  osigurati posebne mehanizme  zaštite novinara  tokom obavljanja novinarskih zadataka, naročito onih dogadjaja koji u sebi nose visoke rizike po sigurnost i živote medijskih uposlenika.  Ovo je posljednji trenutak da se zaustavi nasilje  nad novinarima i medijima u Bosni i Hercegovini i spriječe mnogo tragičniji dogadjaji od jučerašnjeg napada u dvorištu Suda BiH.

 

Od početka 2009.  godine Linija za pomoæ novinarima je registrirala 16 slučajeva verbalnih i fizičkih napada na novinare, prijetnji smræu ili kršenja prava na slobodan i dostojanstven rad.  Zbog toga zahtjevamo od svih odgovornih institucija u BiH: pravosudja, policije, vlada na svim nivoima vlasti, parlamenata,  javnih organa i ustavnova da najozbiljnije shvate  težinu i pogubnost nasilja nad novinarima i medijima, te u praksi pokažu kako su spremni,  bez izuzetka,  štititi slobodu medija i pravo bh. gradjana na informiranje. Ukoliko bh.javnost i gradjani ne dobiju nedvosmislene poruke od strane nadležnih insitucija i akcije koje æe u prksi potvrditi spremnost poštivanja vrhunskog načela slobode informiranja – Bosna i Hercegovina,  kao država,  može zauvijek zatvoriti  vrata demokratskom napretku.

 

 

Udruženja/udruga BH novinari i Linije za pomoæ novinarima pozivaju sve novinare i medije u zemlji da iskažu solidarnost i javno se suprotstave nasilju nad novinarima i gradjanima.  Istovremeno, pozivamo i medjunarodne organizacije u BiH, prije svih Misiju OSCE, Delegaciju Evropske komisije  i  OHR, da sankcioniraju sve oblike nasilja  nad novinarima i medijskim uposlenicima.

 

 

Borka Rudiæ, generalna tajnica