Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.bitno.ba: Arheolog prijeti tužbom Osmanagiæu?

Britanski arheolog, Andrew Lawler, potvrdio je za naš portal kako bi mogao podiæi tužbu protiv Semira Osmanagiæa zbog izjava da je alkoholičar, da se drogirao kao i zbog problema s plaæom.

– Svjestan sam da je Semir Osmanagiæ iznio takve optužbe privatno nekim ljudima. Ja se ne drogiram niti sam ikada bio pijan na poslu. Kako vjerojatno znate arheologija je ozbiljno zanimanje i takve optužbe bi mogle naštetiti mojoj karijeri tako da æu poduzetni neke mjere u vezi toga, rekao je za portal Bitno arheolog Lawler.

Ugovor o tajnosti

Dodao je kako optužbe na njegov račun nisu jedina stvar zbog koje je spreman na takav korak te je upozorio na neke nepravilnosti u radu Fondacije, koja je upravo počela novu sezonu iskopavanja.

– Napustio sam Fondaciju iz dva glavna razloga – moja plaæa je bila nezakonita i nije bila prema ugovoru, kao i to što me Fondacija prisiljavala da potpišem ugovor o tajnosti, što je po mom mišljenju bilo moralno i pravno pogrešno, rekao nam je Lawler, kojeg je Osmanagiæ na nedavnom predavanju u Mostaru predstavio kao člana Fondacije prilikom prikazivanja istraživanja na lokalitetu Ravne.

Destruktivne metode

I sam Lawler kaže kako je taj lokalitet zanimljiv.

– Ravne je zanimljiva mreža tunela. Ipak, način rada i metode koje je Fondacija poduzela su nevjerojatno destruktivni i nema šanse da se primijeni prava arheološka studija na ono što oni rade, rekao je, te dodao kako misli da je i na samoj Piramidi Sunca riječ o prirodnim tvorevinama.

– Ipak, piramida sunca, iako prirodna, može biti područje prapovijesne kultne aktivnosti. Za ispravno istraživanje ovo zahtijeva godine planiranja i konsultacija prije iskopavanja, i veæina sredstava bi bila usmjerena na neposrednu blizinu ‘piramida’, a ne na samu piramidu, kaže Lawler te dodaje kako na „Piramidi Mjeseca ima dokaza o postojanju naselja iz Metalnog doba“.

Ne obraæaju pozornost na arheologiju

– Moje osobno mišljenje kao arheologa je da su ‘’piramide’’ na kojima se radi u potpunosti djelo prirode, kaže arheolog koji tvrdi da Fondacija ne ispunjava svoje obveze niti prema uposlenicima niti prema javnosti kao zakonska javna fondacija.

– Fondacija također ne obraæa puno pozornost na arheologiju, i čini se kako sredstva usmjerava na medije. Pokreæe se nova sezona, bez obzira na činjenicu da trenutno nemaju kvalificiranog arheologa i da za novoga nisu objavili natječaj, kaže nam britanski arheolog, koji boravi u BiH, ali ne u svezi s Fondacijom i iskopavanjima. Inače, visočki mediji opisivali su ga kao čovjeka koji se zaljubio u BiH, pa je čak išao na gostovanje naše nogometne reprezentacije u Istambul.

Strah od prevare

I u izvještaju bivšeg člana Fondacije, do kojega je došao portal Bitno, stoji kako „na projektu vlada jedan poseban entuzijastički kaos, u kome svatko uzima za pravo da određuje lokacije sondi, svi direktno komuniciraju s medijima i bez ikakve kontrole, svi se direktno obraæaju Osmanagiæu“.

U istom izvještaju stoji kako „vlada gotovo paranoičan strah da æe netko nekoga prevariti“.

A o problemima s radnicima govori i podatak iz spomenutog izvještaja.

– Nekoliko puta je dolazilo do obustava rada, malo zbog kašnjenja plaæa, više zbog neizbalansiranosti odnosa prema uposlenicima, postojanja radnika s posebnim statusom i apsolutno najviše zbog surovo nekorektnog ponašanja Izvršnog direktora: “Ako neæe raditi, dovest æu rudare iz Breze ili Zenice veæ ih imam na spisku”, samo je jedna od karakterističnih izjava, stoji u spomenutom izvještaju.

Sramota za Visoko

Iako o britanskom arheologu umjesto stručnih priča kolaju one nimalo ugodne, ljudi u Visokom ga cijene.

– Sramota za Visoko, sramota i za BiH, a i velika sramota za Fondaciju koja je čovjeka koji je tri godine radio za istu tu Fondaciju ostavila na ulici, piše visočki portal o Andrewa Lawleru.

bitno.ba | B. Jurič