Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bosna Prevent i Goražde protiv vraæanja bodova Olimpiku

Upravni odbori MRK Goražde i RK Bosna Prevent Visoko na zajedničkoj konferenciji za novinare u petak u Goraždu upozorili su da je ozbiljno dovedena u pitanje regularnost prvestva zbog odluke IO RS BiH da vrati bodove RK Olimpik koji je istupio iz lige.

Ovim postupkom IO RS BIH preinačio je prvobitnu odluka komesara lige Dušana Popoviæa kojom su svi rezultati ovom klubu bili poništeni, istakli su predstavnici ova dva kluba, Mirza Handžiæ, sportski direktor Bosne i Nermin Djana, trener Goražda.

“Izvršni odbor RS BIH je donio odluku o registrovanju postignutih rezultata ekipe Olimpika, preskačuæi takmičarsku komisiju kao drugostepeni žalbeni organ RS BIH i bez ikakvog pismenog obavještenja na osnovu kojih zakonskih činjenica donosi ovakvu odluku, osim kratkog pojašnjenja u kojem se navodi da je odluka donesena «na osnovu ranije prakse».”, navedeno je na press konferenciji.

“S tim u vezi oba kluba i MRK Goražde i RK Bosna Prevent su zbog ovakvih poteza IO RS BIH uložili prigovor na adresu RS BIH, u kojem su navedene sve zakonske činjenice na osnovu kojih IO RS BIH nije mogao donijeti spornu odluku, međutim na naš prigovor nikada nismo dobili bilo kako objašnjenje ovakvih postupaka. Smatramo da su ovakvi potezi RS BIH nedopustivi, te da nisu u duhu sporta kao i da je RS BIH napravio presedan u ovom slučaju ne poštujuæi prvenstveno normativna akta te tako direktno uticao na plasman ekipa kako u borbi za opstanak tako i u borbi za izlazak u evropska takmičenja.”, stoji u zajedničkom saopštenju za javnost Uprave MRK Goražde i RK Bosna-Prevent Visoko.

Karačiæ: Sve je jasno
Za komentar smo zamolili i Smaju Karačiæa, generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH:
»Odluka je regularna i nigdje u Statutu nema adekvatnog pojašnjenja novonastale situacije. Izvršni odbor je smatrao da je ovakva odluka pravo rješenje i stvar je jasna. Osim toga, Komesar takmičenja je u propozicijama takmičenja trebao prije početka sezone da reguliše to pitanje», istakao je Karačiæ.
Predstavnici klubova istakli su da ovakvi potezi ne bi smjeli postati praksa u buduænosti zbog regularnosti takmičenja te zatražili da se u Statutu Rukometnog saveza tačno precizira koji broj utakmica treba biti odigran da bi prvenstvo bilo regularno.

www.sportsport.ba