Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sutra manifestacija “Srcem za piramide 2009”

 

U Visokom æe u subotu, 18. aprila ove godine biti održana cjelodnevna kulturna manifestacija “Srcem za piramide 2009” povodom otvaranja Četvrte arheološke sezone istraživanja Bosanske doline piramida. Organizatori manifestacije su Opština Visoko, nevladin sektor iz Visokog, mediji iz Visokog i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Prema oficijelnom programu manifestacije, sutra u 8 sati biæe upriličena posjeta podzemnom kompleksu tunela “Ravne”, da bi u 9 sati počelo pješačenje transferzalom bosanskih piramida. U njemu učestvuju planinari, ribolovci, lovci, željezničari i drugi, a polazak je ispred ulaza u podzemne tunele “Ravne” i ide se preko Bosanske piramide Sunca, piramide Ljubavi, Hrama Zemlje, do Bosanske piramide Mjeseca i KTK parkinga u Prijekom.

U 10 sati æe transferzalom iæi i biciklisti, dok æe u isto vrijeme biti upriličeno i takmičenje rafting klubova na rijeci Fojnici, od Buka do popularne “Sicilije”. Za 12 sati je zakazana press konferencija u Velikoj sali Opštine Visoko , da bi u 13 sati bio upriličen defile u kojem æe učestvovati MC “Karo”, BBK “Kulin Ban 08” i “Eko viking”.

Zanimljivo bi trebalo biti i u od 14 do 16 sati, kada æe se sa vrha Bosanske piramide Sunca paraglajderi spuštati na stadion u Luci. Od 16 do 18 sati biæe održana naučna tribina o građevinskim materijalima (betonima) korištenim za gradnju piramida i o radiokarbonskom datiranju podzemnog kompleksa tunela “Ravne”.

Kulturno-zabavni program na bini u “Prijekom” počinje u 18 sati i na njemu æe učestvovati Dr. Zo, Muste Dediæ, Armin Muzaferija, Naida Bešlagiæ, kao i gost iznenađenja. Prisutni æe moæi vidjeti i nastup mladih gimnastičarki, kao i modnu reviju Amile Efendira.

Načelnik Visokog Munib Alibegoviæ æe tokom večeri pozdraviti prisutne, dok æe Semir Osmanagiæ najaviti aktivnosti na arheološkim lokacijama za 2009. godinu.