Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Osnovan Naučni odbor Fondacije APBPS

 

U Sarajevu je održana redovna sjednica Upravnog odboda Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Na početku sjednice je minutom šutnje odana počast preminulom članu i ranijem predsjedniku Upravnog odbora dipl.ing. Jovi Jovanoviæu.

Upravni odbor je informisan o rezultatima provedenih naučnih analiza uzoraka iz Bosanske doline piramida tokom zimskih mjeseci. Rezultati radiokarbonskih testiranja uzoraka stalaktita i stalagmita nedvojbeno pokazuju da je napredni inžinjerski kompleks podzemnih tunela „Ravne” definitivno stariji od svih poznatih razvijenih kultura na tlu BiH i to se otkriæe ocjenjuje senzacionalnim uspjehom Fondacije.

Upravnom odboru su prezentovani rezultati laboratorijskih testiranja uzoraka kamenih blokova sa Bosanske piramide Sunca iz četiri naučne institucije. Javnost æe o ovome biti upoznata na konferenciji za medije koja æe biti održana u subotu 18. aprila 2009. Definitivno se potvrđene teze Fondacije da je riječ o ljevanim blokovima.

Upravni odbor je donio odluku o osnivanju Naučnog odbora Fondacije. Članovi ovog tijela su vodeæi svjetski stručnjaci u oblasti arheologije, egiptologije i geofizike: dr. Nabil Swelim (arheolog i egiptolog), dr. Mona Haggag (arheolog), dr. Hassan Saady (historičar), dr. Oleg Khavroshkin (geofizičar), dr. Aly Barakat (geolog) i dr. Muhamed Pašiæ (nauka o materijalima).