Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dionica Dobrinje-Kakanj gotova tek na ljeto

 

Radnici domaæeg konzorcija koji grade dionicu autoputa Dobrinje-Kakanj nisu odustali od radova, izjavio je direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj i dodao da æe do izmirenja dugova vlade FBIH prema izvođačima radova, zaposleni raditi u smanjenom kapacitetu.

Trhulj je istakao da ukupna dugovanja prema izvođačima radova, konzorciju kojeg čine “Euroasfalt” Sarajevo, “Hering” Široki Brijeg, “HP Investing” Mostar i “Putevi” Grude iznose 9,3 miliona KM, te da su dobili obeæanje od Federalne vlade da æe ovaj dug uskoro biti isplaæen.

Istina je da su radnici u januaru skoro obustavili radove kada se dug popeo na 11,8 miliona KM. Nakon toga, izvođaču je isplaæeno blizu 2,5 miliona KM, te su radnici u manjem obimu nastavili sa radovima na kolovoznoj konstrukciji. Novi rok za završetak radova je 31. juli, a nadamo se da æe do tada federalno ministarstvo finansija izmiriti obaveze, kako bi izvođači radova mogli nabaviti materijal i privesti kraju izgradnju ovoj dijela koridora 5C“, kazao je Trhulj.

Istakao je da izvođači radova nisu zatvorili gradilište, te da æe nakon praznika nastaviti da rade u smanjenom obimu sve do isplaæivanja preostalog duga.

(sarajevo-x.com)