Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomoæ za firmu iz Visokog

Na današnjem sastanku Upravljačke jedinice Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona donesena je odluka o davanju saglasnosti na dva kredita proizvodno-privrednim društvima sa područja Ze-do kantona. Radi se o privrednim društvima „Askokomerc“ d.o.o. Zenica i „Company D&U“ d.o.o. Visoko. Visina odobrenih kredita je 50.000 KM za svaku firmu, sa grejs periodom od dvije godine i kamatom od 7,3 odsto. Ove firme aplicirale su kod Kreditno-garancijskog fonda za potrebe nabavke osnovnih sredstava za realizaciju novih proizvodnih investicija.

Cilj odobrenja sredstava iz Kreditno-garancijskog fonda koji je osnovala Vlada Zeničko-dobojskog kantona je podsticaj privrednim preduzeæima, poveæanje izvoza, te otvaranje novih radnih mjesta. Inače, „Company D&U“ bavi se proizvodnjom obuæe i HTZ opreme, a „Askokomerc“ proizvodnjom briketa – peleta.

Kreditno-garancijski fond osnovan je prošle godine kao najznačaniji instrument usmjerenog ekonomskog razvoja koji poseban značaj dobija u kontekstu finansijske krize i trenutno skupih kredita i kapitala na tržištu. Podsjetimo, sredstva iz ovog Fonda daju se privrednim društvima i kompanijama koje se bave proizvodnom djelatnošæu, i poželjno je da imaju izvozne orijentacije te moguænosti kreiranja novih radnih mjesta.

Press služba ZDK