Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pometnja oko dozvola Hipermarketu “Bingo”, da li je neko uzeo “tal” pa sad vrši pritisak na Asmira Hodžiæa da skine hipoteku?

Sasvim slučajno u toku predizborne kampanje za lokalne izbore u jednoj od debata javno je izrečeno da se, tada u izgradnji, buduæi hipermarket “Bingo” gradi nelegalno bez potrebnih dozvola. To je javno rekao Asmir Hodžiæ tadašnji kandidat za načelnika, to smo veæ jednom i objavili, ali niko nije reagovao. Međutim ovih dana je ta priča ponovo aktuelizirana. Kako nezvanično saznajemo menadžment ove firme ima problema oko uknjiženja svoje kupljene imovine. Navodni razlog problema je taj što poznati lanac hipermarketa želi uzeti kredit za gradnju još jednog hipermarketa u Cazinu, a kao hipoteku založiti objekat u Visokom.

Pokušali smo doæi do zvanične informacije u Službi za urbanizam i prostorno uređenje Opæine Visoko, oni su nam obeæali informaciju, ali sada im je malo “frka” oko preseljenja Službe, mada su korektno obeæali da æe u roku od 8 dana koliko ih obavezuje zakon o pristupu informacija poslati odgovore na naš upit.

Međutim interesantno je kako pojedinci iz privrednog i političkog života počev od načelnika opæine preko lidera opozicije do tzv. privrednika pokušavaju privoliti Asmira Hodžiæa da sada skine hipoteku i izabere novac ili neku drugu lokaciju. Nameæe se samo po sebi pitanje, zašto? Odgovor u ovakvim slučajevima je uvijek isti, novac! Samo što je pitanje ko ga je, ili više njih, u ovom slučaju primio pa se tako zdušno zalaže za brže rješavanje ovog problema do kojeg nije ni trebalo doæi da se poštovao zakon i njegove procedure, odnosno da nekome nije bilo drago onih u zapadnom svijetu poznatih kao “10%”.