Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vrijeme proljetnog čišæenja – visoke novčane kazne za izazivanje požara

Veliki broj zabilježenih požara  u periodu februar – mart 2009.g. izazvan je nepožnjom građana. Ovi su požari produkt nepažnje prilikom obavljanja proljetnih radova čišæenja  poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru, odnosno prilikom loženja vatre i spaljivanja korova, suhe trave, lišæa, poljoprivrednih i drugih otpadaka. Vrlo često požare izazivaju nesavjesni građani prilikom boravka u prirodi namjernim paljenjem suhe trave – upozoravaju iz službe Civilne zaštite opæine Visoko.

Kako smo na pragu proljetno – ljetne sezone koja traje do početka oktobra mjeseca, realno je očekivati porast broja požara i ponavljanja vrlo teške situacije na području cijelog ZDK, ukoliko bi se nastavilo  sa ovakvim intenzitetom izazivanja požara.

U cilju poveæanja nivoa svjesnosti građana i potrebe preduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, smatramo da propisane kaznene mjere treba objaviti putem medija i insistirati da se te mjere zaštite počnu primjenjivati u svim slučajevima kada ostale mjere ne daju očekivane rezultate.

Podsjeæamo da su u odredbama člana 69. do 73. Zakona o šumama, predviđene kazne u iznosu od 500,00  do 3000 KM za pojedinca ako loži vatru u šumama i na šumskom, kao i drugom zemljištu, na udaljenosti od 150 metara od šume – upozoravaju iz službe Civilne zaštite opæine Visoko.