Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obilježen 7. april, Dan oslobođenja Visokog

 

Nizom događaja, u Visokom je obilježen 7. april, Dan oslobođenja Visokog u Drugom svjetskom ratu. Na današnji dan, prije 64 godine, partizanske jedinice NOV-a ušle su u Visoko i na taj način oslobodile opštinu od okupatora i domaæih izadajnika.

Obilježavanje ovog bitnog datuma u istoriji naše opštine započelo je prijemom u Maloj sali Opštine Visoko, gdje su načelnik opštine Munib Alibegoviæ, predsjedavajuæi Opštinskog vijeæa Mijo Mateša te njegov zamjenik Nijaz Šahinoviæ primili predstavnike udruženja boraca NOAR-a, Društva “Josip Broz Tito”, te koordinacionih odbora boračkih udruženja iz proteklog rata.

Tom prilikom su se prisutnima obratili Munib Alibegoviæ i Mijo Mateša, koji su u ime opštine Visoko čestitali Dan oslobođenja Visokog, a ispred udruženja boraca NOAR-a čestitku je uputio Mustafa Oruč, kao i predsjednik Kemal Zečeviæ. Ispred Vlade ZDK-a čestitku je uputila resorna ministrica Mirzeta Džonlagiæ. Zanimljivo sjeæanje, iznio je Avdo Čakiæ, koji se prisjetio svoga boravka u norveškim logorima, odakle se vratio zajedno sa još sedam svojih sugrađana, dok su mnogi Visočani i ostali logoraši mučki ubijeni u toj dalekoj zemlji.

Nakon prijema u Opštini Visoko upriličeno je polaganje cvijeæa i vijenaca na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima 1992-1995. godina, kao i na Spomen kosturnicu palim borcima NOAR-a u gradskom parku. Upravo na tom mjestu, simbolično su otkrivene i ploče sa imenima boraca, njih 37, čija su tijela položena u Spomen kosturnicu. Zanimljivo je da su među tim borcima i dva nepoznata Rusa, koja su poginula boreæi se za slobodu Visokog.

Program je nastavljen u Osnovnoj školi “Alija Nametak” na Bucima, koji Dan oslobođenja Visokog obilježavaju i kao Dan škole. Učenici ove škole na čelu sa direktoricom Amirom Džafiæ pripremili su zanimljiv program za sve prisutne u kojem su učestvovali svi učenici, a na kraju su uručene i zahvalnice i priznanja za uspješne učenike te osobe i firme koje su pomagale rad OŠ “Alija Nametak” na Bucima.