Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.pincom.info: Heæo protiv smanjenja plaæa

Zakon kojim bi do kraja svibnja trebalo ograničiti plaæe u javnim poduzeæima treba mijenjati, jer bi bile velike posljedice njegove provedbe, tvrdi Vahid Heæo, ministar energetike i industrije FBiH. Plaæe u upravama javnih poduzeæa kreæu se od 2.000 do 9.000 KM, a kako ih ovaj zakon vezuje za prosječnu plaæu u FBiH, koja iznosi oko 770 KM, one bi morale biti smanjene na oko 4.000 KM.

– Smanjenje plaæa direktora javnih poduzeæa smanjilo bi prosječnu plaæu u FBiH i priliv sredstava u fondove, a to bi bio domino-efekat čije je posljedice teško sagledati. Zakon treba mijenjati iako mislim kkao æe to u Parlamentu FBiH iæi veoma teško”, ocijenio je Heæo.


U prosincu prošle godine Parlament FBiH je usvojio Zakon o plaæama i drugim materijalnim pravima članova tijela upravljanja u institucijama i javnim poduzeæima u veæinskom vlasništvu FBiH, piše Nezavisne.

Prema ovom zakonu, plaæe direktora mogu iznositi maksimalno do pet prosječnih plaæa u FBiH isplaæenih u posljednja tri mjeseca, a naknade članova upravnih i nadzornih odbora do 80 posto naknade predsjednika odbora, koji primaju do dvije prosječne plaæe u FBiH.


Iz ovog zakona izuzeti su Razvojna banka, Agencija za bankarstvo i Regulatorna komisija za struju u FBiH (FERK).


I dok u “BH telecomu” kažu kako pripremaju sniženje plaæa za generalnog i izvršne direktore, u “Elektroprivredi BiH” spremaju pismo za Vladu FBiH i resornog ministra.


– Do početka primjene zakona ostalo je još skoro mjesec dana i mi æemo tražiti njegove izmjene –  kaže Amer Jerlagiæ, direktor EP BiH.

U Parlamentu FBiH smatraju kako su ovakvi zahtjevi neprihvatljivi.