Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

KTK Visoko: Prodaja ili stečaj?

 

Kožarsko-tekstilni kombinat Visoko otiæi æe u stečaj ako ne bude završena mala privatizacija njegove dvije fabrike, upozorio je Vahid Heæo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH. Istakao je da danas treba da bude održan sastanak o privatizaciji fabrike krupne kože i krzna, te fabrike obuæe, na kojem se jedini ponuđač, firma “Prevent”, treba izjasniti o cijeni za imovinu.

Dva su načina. Jedan je da bude završena privatizacija, odnosno da se nađe kompromis kada je u pitanju cijena imovine i rješavanje radničkih problema. Drugi je da firma ode u stečaj”, kazao je Heæo.

Naglasio je da je minimalna cijena koja se traži za dvije fabrike KTK neophodna kako bi svim radnicima kombinata bio uvezan staž i riješeni ostali dugovi firme.

Ako ne prodamo fabrike, nema druge moguænosti osim stečaja. Puno je radnika, velika je dubioza, puno obaveza”, tvrdi Heæo.

Izjavu predsjednika Sindikata KTK Ramiza Omanoviæa nismo uspjeli dobiti. Firma “Prevent” je za imovinu ponudila nižu cijenu od minimalne koju je odredio Nadzorni odbor KTK, a pristala je da zadrži 460 radnika. Procijenjena vrijednost fabrika je 44,7 miliona KM, a minimalna cijena je oko 12,2 miliona KM. Osim staža za oko 1.200 radnika KTK, prodajom je planirano skidanje hipoteka. Od kupca se traži ulaganje pet miliona KM i zadržavanje djelatnosti fabrike krupne kože i krzna.

(capital.ba/comart.ba)